“Türk Tipi Başkanlık Sistemi devam etmez!”

“Türk Tipi Başkanlık Sistemi devam etmez!”

ABONE OL
31 Ekim 2022 18:55
“Türk Tipi Başkanlık Sistemi devam etmez!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

OLAYNET– İYİP İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu ve Prof. Dr. İlber Ortaylı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na özel yapılan Cumhuriyetin 99. yılı podcast yayınında bir araya geldi.

İlber Ortaylı, konuşmasında bir yönetim biçimi olarak Cumhuriyet’ten ve anlamından, Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyet fikrini ilk olarak kimlere açtığından, bu düşünceye karşıt olanlardan, Cumhuriyet’e geçmeseydi Türkiye’nin bugün ne durumda olabileceğine dek dikkat çekici yorumlarda bulundu.

Türk Tipi Başkanlık Sistemi’nin, sistem olarak yaşayacağına inanmıyorum” diyen İlber Ortaylı, Başkanlık sistemi şahsa göre kurulan bir şey oldu, bunun devam edeceğine inanmıyorum. Parlamentarizme mi döner, yarı başkanlığa mı bilmiyorum. Bu memlekette bu sistem yürümez, hiçbir yerde yürümez” değerlendirmesinde bulundu.

Kavuncu’nun “Cumhuriyetin ikinci yüzyılında, birinci yüzyılda eksik bıraktığımız, daha çok dikkat etmemiz gereken alanlar nelerdir?” sorusuna yanıt veren Prof. Dr. Ortaylı, şunları söyledi:

Cumhuriyete yakışmayan bir olay vardır, nepotizm (akrabacılık) dedikleri. Bu çok kötü bir şey, bütün memlekette başka vilayet yokmuş gibi birkaçına yükleniyorlar memur alımında. Artık iş ideolojiyi de geçiyor, adeta bir nevi ‘doğuş imtiyazı’na gidiyor. Cumhuriyet bunu kaldırmaz. Liyakat sistemine göre gidecek, olur olmaz yerlere olur olmaz insanları dolduramazsınız. 

Bunu biz tarihçiler bile belki çok ciddi anlamadık bir zaman. Siyaset biliminde çok değerli yorumlar oldu. Ama olaylar gösteriyor, Taliban’ın bulunduğu, DEAŞ’ın (IŞİD) ortalığı altüst ettiği, İran’da görünen şeyler… Bu çekinmenin haklı olduğunu gösteriyor o zamanlar. Onu hissediyorlar, biliyorlar. Çünkü Türkiye ve Türk toplumunu, Osmanlı’yı ve Osmanlı toplumunu biliyorlar.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP