Ayçiçeği alım fiyatı açıklanmalı…

Ayçiçeği alım fiyatı açıklanmalı…

ABONE OL
29 Temmuz 2022 17:04
Ayçiçeği alım fiyatı açıklanmalı…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ADANA- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Çukurova’da hasadı başlamasına karşın ön alım fiyatları açıklanmadığı için zorda olan ayçiçeği üreticilerin sesine kulak verd.

CHP’li Barut’a ayçiçeği üreticisinin sorunları ile istemlerini dinledikten sonra şunları söyledi:

“Hasatın yaklaştığı Çukurova’da ayçiçeği üreticileri ön alım fiyatlarının belirsizliğinden kaynaklı endişeli bir bekleyiş içinde. Çünkü maliyetler çok arttı bu sene. Geçen yıl 6 liraya ürün satmıştı ayçiçeği üreticileri. Bu sene maliyetler geçen yıla oranla ilaçtan tohuma, mazottan gübreye 3-4 kat arttı. Buna karşılık alım fiyatları henüz belirsiz.

Çiftçimizin susuz şartlarda dekarda 150 kilogram ürün aldığını düşünürsek, bir kilogram ayçiçeği fiyatının 15 liradan aşağı olmaması gerekiyor. Bu ancak çiftçiyi kurtarır. Geçen dönem Ukrayna-Rusya arasındaki savaştan kaynaklı yağ krizi yaşanmıştı. Ülkemizde yaşanan yağ krizinin ve bu utanç manzarasının tek sebebi AKP iktidarıdır. AKP yerli üretimi desteklemediği ve yerli çiftçiye ürettirmediği için Ukrayna’dan yağ ithal etmek zorunda kalıyoruz. İthala bağımlıyız. Aslında ülkemizde yeterli üretim imkanına sahibiz. Ülkemizde 600 bin hektar alanda ayçiçeği üretiliyor ve 2 milyon ton civarında üretimimiz var. Ülkemizin ihtiyacı ise 3.5-4 milyon ton civarında. Her yıl 1 milyon tonun üzerindeki ithalat nedeniyle 1 milyar dolar ödüyoruz. Bunun nedeni AKP’nin iş bilmez politikalarıdır. AKP çiftçimize ürettirse, sulama yatırımlarıyla bu alanları sulayarak verimi 2 kat arttırsa ihtiyacımızı üretirdik. Bu yanlıştan dönülsün. Bir an önce maliyetleri düşürün. Bir kez olsun çiftçinin sesini duyun. Hemen ayçiçeği ön alım fiyatlarını 15 liranın üstünde açıklayın. Bunu yapın ki ayçiçeği üretiminde kendi yeterliliğimiz sağlansın, Ukrayna ve Rusya’ya yağ bağımlılığımız ortadan kalksın.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP