Paralı poşet Meclis gündemine taşındı         

Paralı poşet Meclis gündemine taşındı  

ABONE OL
6 Mayıs 2022 12:53
Paralı poşet Meclis gündemine taşındı         
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 10 Aralık 2018’de marketlerde kullanılan plastik poşetlerin ücretlendirilmesine karar verildiğini anımsatarak, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“Uygulanın başladığı tarihten itibaren ücretli poşet satışlarından elde edilen gelir kaç liradır?

Ücretli poşet uygulaması ile elde edilen gelirler nasıl kullanılmıştır?

Ücretli poşet kullanımı uygulaması ile poşet kullanımında sağlanan azalma üretime yansımış mıdır?”

CHP’li Gürer’in önergesine yanıt veren Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, uygulamanın 1 Ocak 2019’dan itibaren yaşa geçirildiğini anımsatarak “ Bakanlığımız tarafından yayınlanan Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar gereğince faaliyet türü ne olursa olsun uzaktan (internet üzerinden satış) satışlar da dahil olmak üzere, istisnasız tüm satış noktalarında; bahse konu Usul ve Esasların kapsamı dışında olduğu belirtilen hususlar haricinde kalan plastik poşetlerin tüketicilere/kullanıcılara ücretli olarak verilmesinin sağlanarak bu poşetlere ilişkin beyanname yükümlülüğün de yerine getirilmesi gerekmektedir” açıklamasında bulundu.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer “kamuoyuna poşet  kullanımı azaltmak amaçlı uygulama başladığı açıklanmıştı.2019 sonrası poşet paralı olmasından gayri kullanımında bir gerileme olmadı. Uygulama marketlerin ücretsiz poşetleri bedelli satarak giderleri azaltırken vatandaşa ek bedel ödenmesi yolunu açtı. Çevre doğa derken marketlerde poşet boyutu küçülüp ücretli hale gelmesinden öte amaçlanan daralma ve poşet yerine file vb kullanımı sağlanmadı. Kısa bir süre poşet kullanımı azalsa da marketlerde eskiye dönüş gerçekleşti ve poşet ücretli olmasından, hazine ve markete fayda sağlamasından gayri tüketimi devam ediyor. Vatandaşa, doğaya değil poşet satana yarar sağladı. Hedef doğa ve çevre ise bu bağlamda poşet kullanımının azaltılması ile ilgili neden kamuoyunda bilgilendirmeler devam etmiyor?” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP