DOLAR

%
EURO

%
ALTIN(gr)

%
BİST 100

9458.98

%

“Makul seviye” hazirandı yıl sonunu oldu!

ABONE OL
4 Nisan 2022 14:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Bursa İş Dünyası Buluşması’nda konuşurken, enflasyonun yıl sonunda “makul seviyeye” geleceğine vurgu yaptı.

Geçtiğimiz aylarda haziran ayında rahatlama olacağını belirten Bakan Nebati’nin Bursa’da yaptığı konuşmasının satırbaşları şöyle:

İki yıl süren salgını hatırlayın. İki yıl önce bugün kapanmış, evimizde ne olacağını düşünüyorduk. Ama hükümetin aldığı proaktif kararlarla işlerin devam etmesi noktasında dünyaya örnek adımların atıldığı süreç iki yıl sürdü. İki yıl süren salgın Türkiye’ye çok şey kazandırdı. Küresel bir merkez, tam bir üretim merkezi ve tüm tedarikçilerin ihtiyaçlarını karşılayacak.

Bu salgın tam bitti derken tam bitti derken savaş ile birlikte emtia fiyatlarının normalleşeceği dönemde yükselmesine ve yükselen enflasyon ve oluşan belirsizlik nedeniyle küresel ekonominin bir miktar yavaşlamasına sebep olmuştur.

Son 2 yıldır salgın nedeniyle olağandışı bir dönemi yaşayan ve bunu derin hisseden bir çağdaşlar grubuyuz. Dünya ekonomisi Rusya Ukrayna savaşı nedeniyle bir kez daha sarsıldı. Özellikle tarım ve enerji ürünlerinde yaşanan tedarik sıkıntıları ülkeler üzerindeki enflasyonist baskıyı daha da artırdı. Küresel düzeyde yaşanan emtia fiyat artışları ve arz sıkıntılarının etkisini en aza indirebilmek için adımlar atmaya devam ediyoruz.

Dünya ekonomilerinin sorunu artan enflasyon. Bu sorun her geçen gün ve ay en büyük enflasyon dalgasıyla mücadele etmek durumunda..

Ülkemize de ekonomik gerekçelerden uzak fiyat oluşumlarının geçici etkileri, küresel enerji tarım ve emtia fiyatlarındaki artış ile tedarik sürecindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar enflasyonun yükselmesinde etkili oluyor.

Bizler mart itibarıyla yüzde 61,1’e yükselen enflasyonu kalıcı olarak düşürmek, fiyat istikrarını kalıcı olarak sürdürmek noktasında kararlı adımlar atmaktayız. Bu amaçla öncelikle kur korumalı mevduat ve katılım hesabı çeşitli finansal enstrümanlar ile döviz kurlarındaki oynaklığı kısa zamanda giderdik.

Spakülatif, ve makro ekonomik göstergelere uyumlu olmayan kurlara yönelik davranışlardan bozukluğu kalıcı bir şekilde iyileştiren ilk adım olan kur korumalı mevduat hesabı, Türkiye’de uzun zaman sonra kurun öngörülebilir olması noktasında en önemli sac ayaklarından birini ortadan kaldırmış durumdayız. KKM ile Döviz kurunda stabilizasyon sağlandı. İş ve yatırım ortamında öngörülebilirliği artırdı ve enflasyon üzerindeki kur baskısını azalttı. KKM hesaplarındaki bakiye 1 Nisan itibarıyla 695 milyar TL’ye ulaştı.

Yıl sonunda enflasyonun makul bir seviyeye geldiğini hep birlikte göreceğiz. Piyasada işler elhamdülillah iyi, piyasalar canlı. Kapasite kullanım oranları yüzde 80’lerde. Ticaret iyi. Bundan sonra yapmamız gereken şey, fiyatlardaki davranış bozukluğun giderilmesiyle ve makro ekonomik göstergelerdeki iyileşmeyle yatay bir geçişten sonra enflasyon sarmalından çıkacağımız döneme gireceğiz.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP