Üreticide sür sudan ucuz!   

Üreticide sür sudan ucuz!  

ABONE OL
17 Ekim 2021 09:48
Üreticide sür sudan ucuz!   
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sütün, üreticiden ‘sudan ucuz’ fiyata alınmasına karşın raflardaki süt ile süt ürünlerinin el yaktığını belirtmesinin ardından, bu dengesizliğe son verilmesi için ciddi düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi.

Yetiştiricilerin dışalım ya da yerli yem alma gücünün düşmesinin süt verimini azalttığını, çok sayıda süt ineğinin kesime gönderilmek zorunda kalındığını, girdi artışının üreticinin gereksinmelerini zorladığını vurguladı.

CHP’li Gürer, açıklamasında şunları söyledi:

“Ülkemizin dört bir köşesinde besiciler, süt inekçiliği yapanlar,  üretici ve çiftçilerle birebir görüşüp onların yaşadığı sorunları Meclis gündemine taşıyor ve kamuoyuna aktarmaya devam ediyorum. Çünkü sorunlar derinleşiyor. İktidar çözüm üretmiyor. Mağdurlar sesini duyurmaya çalışıyorum.

Ülkemizin her bölgesinde üreticilerle, çiftçilerle, besicilerle, süt inekçiliği yapmaya çalışan yurttaşlarımızla bire bir görüşüyorum. Örneğin; Adana’nın Ceyhan ilçesinde süt inekçiliği yapan Kenan Pamukçu, ‘Besiciliği bitirdiler, gelir-gider dengesi besicilerin aleyhine bozuldu. Yem fiyatları dövize bağlı; battık, bittik’ derken, Adana’nın Kadirli ilçesinde son bir ay içinde 3 çiftliğin kapısına kilit vurulduğunu söyledi.

Ulusal Süt Konseyi, 3 lira 20 kuruş olarak çiğ sütün referans fiyatını açıkladı ama bu fiyata uyan yok. Toptan olarak üreticilerden çok daha düşük fiyata süt alınıyor. Ayrıca ulusal süt konseyinin referans fiyatını açıkladığı tarihten bu yana süt üretiminde en çok kullanılan yem fiyatlarına yüzde 40 oranında zam geldi. Süt alan birçok  sanayici aynı zamanda yem de satıyor. Yeme zam yapıyor, süt alımında ise piyasayı baskılıyor. Kaba yem kullanımı arttı. Kuraklıkta bu bağlamda etkili oldu. Mısır, slaj, yonca, saman, arpa fiyatları da zıpladı.

Ancak gelinen noktada 1 litre süte 700 gram yem alınabiliyor. Süt ve yemin alış-satış dengesi, olması gerekenin yarısından daha az. Süt üreticisi 2 litreden fazla süt satabilirse  ancak 1,5 kg yem alabiliyor.

Raflarda süt ve süt ürünlerindeki fiyatlarının sürekli artması, süt inekçiliği yapanlara bir fayda sağlamıyor. Fiyat artışları üreticiye yaramıyor ama tüketiciyi zorluyor. Üretimden, tüketiciye ulaşana kadar geçen süreçte bir dengesizlik var. Tüketici de süt içeren ürünlerdeki fiyat artışı ile ürün tüketimini kısmak zorunda kalıyor.

Üretici adeta feryat ediyor, ‘battık, bittik’ diye haykırıyor ama ne yazık ki bu seslere İktidar kulak tıkıyor.

En kısa sürede süt üretimi ve besicilikle ilgili düzenleme yapılmalı. Silajlık mısır, yonca, arpa fiyatları sürekli artıyor. İthal yeme ise güç yetmiyor. Soya, mısır, ayçiçeği tohumu küspesi, pamuk tohumu küspesi gibi ürünlerden elde edilen  yemleri de hayvan sahipleri alamaz duruma geldi. Bu durum süt verimini düşürecek. Sorun çok boyutlu olarak ağırlaşıyor. Çok sayıda süt ineği geçen süreçte kesime gönderildi. Bu durum süt ve  olması gereken buzağı kaybına yol açtı. Ülkemizde bu anlamda ciddi sorunlar yaşanmaması için acil süt inekçilerine destek sağlanmalıdır.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP