23 Nisan 1920’de, TBMM’nin açılmasını Tarihçi-Yazar İlber Ortaylı yorumlarken şunları söylüyor:
“1400 yıl sonra, devlet yaşamında, ilk kez ‘Türk’ isminin kullanılması anlamındadır!”
O gün bu gelişmelerden rahatsız olanlar, meclisin varlığını içlerine sindiremeyenler, bunu gerçekleştiren ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’e tepki gösterenler…
O dönemde “kimlerse”, bugün de “onların” uzantıları olarak “kimlik” taşımayı sürdürenler var!
O gün açılan meclisin, üç yıl sonra kurulan cumhuriyetin kutlamalarına gösterdikleri “ilgi” gözleri köreltecek türden ortada; inat edercesine, ayak sürdürerek, kulaklarını tıkayarak…
Ata’nın yaşama gözlerini yumduğu “anma” gününü bile yaşantılarından “uzak” bilen uzantılar…
En acısı da; yüzyıllık Türkiye’nin ergilerinden “acımasızca” pay almalarına, her tür olanaklarından “hak etmediklerince” avuçlamalarına karşın…
Ata’yı On Kasım’da yitirdik. O süreci yaşayan gerek yerli, gerek yabancı gazeteciler, o döneme damga vurmuş isimler “öylesine” değerlendirdiler, öylesine yorumladılar ki…
Yaşama gözlerini yumduğu gün, “böyle bir önderi” yitirmenin acısını yalnız Türk halkı değil, bir-kaç yıl önce cephede savaşılan, çekilmek zorunda bırakılan ülkeler bile “üzüntü” duyduklarını belirten açıklamalar yapmayı zorunluluk bildiler.
Atatürk bir devrimciydi, bir örgütçüydü, bir yurtseverdi, bir önderdi, bir bilendi, uygar bir devlet adamıydı…
Bizde “bugün”, bu 10 Kasım’da bile “Ata’yı anmak” denilince yol değiştiren, baş çeviren, anmalarından kaçınan “uzantılara” inat; seksenbir yıl önce, o gününü koşullarını bilenlerin sözlerinden dinleyelim bir kez daha.
“Ata” kimmiş, ne yapmış, neler bırakmış, neler söylenmiş bilelim…
***
“Ata” kimmiş, ne yapmış, neler bırakmış, neler söylenmiş:
Türkiye’ce bilindiği gibi, bir gün bütün dünyaca da anlaşılacaktır ki, yüzyılımızın gerçek önderi Atatürk’tür! Herbert Melzig (Alman Tarihçi)
Mustafa Kemal, düşlerinde kurduğu bir büyük uygarlığı gerçekleştirerek huzur içinde öldü. Charles Edelson (Amerikalı Tarihçi)
O, Türklere, bir milletin büyüklüğünün temel taşını teşkil eden, kendine güvenme ve dayanma duygusunu vermiştir. Gen. Duglas Mac Aıthur
Kemal Atatürk, artık insanların arasında bulunmuyor. Fakat varlıkları için uğraşan bütün küçük ve zayıf Devletlere, açık bir bildiri bıraktı: Eğer başarıya erişebilmek istenirse, uzun bir uğraşıya dayanabilmek. O zaman umutsuzluğa düşmez, kurtuluruz. Dizing Cin (Çinli Yazar)
Pek az Ulus, bu tür güç bir sınavla yüz yüze gelmeyi göze alabildi. Türk Halkı, tarihinin en yiğitlik dolu yaprağı ile kıvanç duyabilir. Arnold Toynbee (Tarihçi)
Dünya, hiçbir zaman, Türkiye’nin Batı görüş ve inanışı içinde yeniden kurulması gibi heyecanlı bir olaya asla şahit olmamıştır! Sosial Demokraten (İsveç Gazetesi)
Atatürk, modern bir Devrim’e gereken aşamalardan geçmeksizin eski bir Ulus’u, bir kaç yılda modernleştirmek mucizesini yaratmıştır. Le Tempe (Fransız Gazetesi)
Bu devlet adamı, ne zaferden sarhoş oluyor, ne de çizdiği yoldan ayrılıyordu. O’nun gücü ve büyüklüğü buradadır. Marcel Sauvege (Fransız Yazar)
Bizim Nibelungen Destanımızı okuyan nesillerimiz, böylesine bir kahramanın dünyaya gelmeyeceği kuşkusunu, Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını öğrendikleri zaman, yüreklerinden sileceklerdir. Alman Germania Gazetesi (23 Kasım 1938)
Yeryüzü ile gökyüzü arasındaki mesafeye başka dünyaların da sığabileceği yolundaki tezlerin doğruluğuna hak kazandıran son misal, Mustafa Kemal Atatürk adlı faninin zamanımızda yaşamış olmasıdır. Kuşkusuz ki, O, bir İnsan’dı! Fakat sahip olduğu ayrıcalıkları ile başlı başına bir Dünya idi. Pesti Hırlap Macar Gazetesi
Atatürk, bütün Asya kıtasının gururu idi! Dünyanın en eski, en bilinen kıtasına, cihanın yönünü değiştirecek çapta insanların artık yetişmeyeceği kanaatinin yaygınlaştığı günümüzde O, büyük bir milletin bağrından çıktı ve bu nazariyeyi iflas ettirdi. O, bütün Asya kıtasının ATA’sıdır. Tcang YangYe Pan (Çin Gazetesi)
Dünyanın yetiştirdiği en büyük insanlardan biri. Star of İndia (Hindistan Gazetesi)
Atatürk, şahsiyet ve yeteneğin dev gibi bir simgesi idi, O, yirminci yüzyılın en görkemli olayını yaratan adamdı. National Tidence Gazetesi (Danimarka)
Atatürk, olağanüstü nitelikte bir devlet adamı, savaş sonrası dünya tarihinin en önemli simalarından biri idi. Hufvud Stadbladet Gazetesi (Finlandiya)
Çağımızda hiçbir isim Atatürk’ün adı kadar büyük saygı yaratmamıştır. Observer (Fransa)
İngiltere önce cesur ve asil bir düşman, sonra da sadık bir dost olarak tanıdığı büyük adamı selamlamaktadır. Sunday Times (İngiltere)
İnsanlığın bütün belirtileri Onda kendini hemen gösteriyor. Noelle Gazetesi (Fransa)
091119
YORUMLAR