DOLAR

30,4641

0.42%
EURO

32,9365

-0.39%
ALTIN(gr)

1.992,56

-0,58%
BİST 100

-0,58%


 “Yağ açığında aspir  düşünülmelidir”

 “Yağ açığında aspir  düşünülmelidir”

ABONE OL
18 Nisan 2022 12:09
 “Yağ açığında aspir  düşünülmelidir”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kuraklığa dayanıklı ve ülkemizin her yerinde yetiştirilme olanağı olan aspir bitkisi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Meclis Araştırma Önergesiyle Meclis gündemine taşındı.

CHP’li Gürer, Meclis Araştırma Önergesinde, ülkemizde aspir bitkisinin 1970’li yıllarda 2 bin 200 hektara ulaşmasına karşın günümüzde ekim alanlarının daraldığına dikkat çekti.

CHP Milletvekili Gürer, açıklamasında şu sözlere yer verdi:

“Bugün, çiftçiler tarafından belirli miktarlarda ekilen aspir bitkisi, el preslerinde veya diğer yöntemlerle yağı çıkarılarak bölgesel olarak tüketilen ancak yeterli ekim alanı ve yeterli üretim olmadığından piyasaya arz edilmeyen bir bitki konumuna düşmüştür. Aspir bitkisi ekim alanlarının arttırılması için ekim alanı ve ürün artırımı çalışması yapılması önem teşkil etmektedir.

Çay olarak tüketilebilen ve içerisinde yararlı amino asitler, mineral maddeler ve bazı vitaminlerin (B1, B2, B12, C ve E) bulunması nedeniyle sağlık acısından da kıymetli bir bitki. Ülkenin her yerinde yetişmesi olası ekonomide getirisi yüksek olan aspir bitkisinin ülkemizdeki durumu araştırmalar yapmaya değerdir. Tohum kabukları sanayide kullanılabilen yoğun ve sert yüzeyli kağıt yapımında kullanılan ve farklı alanlarda yararlanılan aspir bitkisi yeşilken hayvan otlatılması içinde uygundur.

Yem olarak besleyici olan yonca ve yulafa eşdeğer görülen aspir bitkisinin yem açığının giderilmesinde Gıda boyası ve tekstilde kumaş boyası olabildiği gibi pek çok ülkede geniş ekim alanları mevcutken ülkemizde bu konuda gereken atılım sağlanamamıştır. Yağ açığını da giderecek olan bu bitki için neden gereken sağlanmamaktadır?”

ÜRETİCİYE EKİM DESTEĞİ SAĞLANMALI

Aspir bitkisi için; ekim yapmayı düşünen üreticileri teşvik etmek üzere yeniden ekim desteği sağlanması gerektiğine işaret eden Gürer, Meclis Araştırma Önergesinde şu ifadelere de yer verdi:

“Aspir bitkisinin faydalarını bilen ülkelerin yüksek miktarlarda ekim yaptıkları ve ürünün hemen her bölümünden yararlandıkları görülmekte olmasına rağmen ülkemizdeki ekim alanlarının yetersiz olduğu görülmekte olduğundan gerekli çalışmaların yapılması adına bu konuda Meclis Araştırması açılmalıdır…”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP