DOLAR

30,4641

0.42%
EURO

32,9365

-0.39%
ALTIN(gr)

1.992,56

-0,58%
BİST 100

-0,58%


“Olan yerli çiftçiye-üretime  oluyor…”

ABONE OL
26 Mayıs 2022 14:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, don ve dolu  olayından zarar gören tarla ve bahçelerde incelemede bulundu.

Küresel ısınmanın etkisiyle bahçecilik yapan üreticilerin de ne yazık ki büyük bir sıkıntı içine girdiğine vurgu yapan CHP’li Gürer, şunları söyledi:

“Narenciye bölgelerinde, özellikle Çukurova’da bu yıl limanı don vurdu. Üretici mağdur oldu. Niğde’de meyve bahçeleri ve tarım alanları dolu, don  gibi doğal afetlerden zarar gördü. Niğde ve Zengen’de özellikle sebze ekili alanlarda dolu afete dönüştü. Dolu ve don farklı ürünlerde önemli ürün kaybına neden oldu. Çok üretici Tarsim yok. Bu nedenle doğal afetler ile büyük zarar ediyor. Örneğin ziyaret ettiğimiz ceviz ağaçları bahçesi  dondan etkilenmiş. Üretici bu yıl ürün alamayacak. Ağaçların dalları da kurudu ve büyük bir sıkıntı yaşanıyor. Ancak Tarsim olmadığı için bir destekte alamayacak.

Sel, dolu, don, ani bastıran sıcaklar, kum, fırtına mevsimsel değişimler ile son yıllarda üretici kabusu olmaya başladı. Bazı bölgelerde kuraklık etkisi ile vatandaş çözüm olarak yağmur duasına çıkıyor. Mayıs ayında dahi ani dolu çok ekili alana zarar verdi. Genelde Tarsim yaptırmayan çiftçi ekonomik kaybı büyük. TARSİM olsa da bu kere zarar durumunda ürün rekoltesi düşmesi fiyatlara yansıyor. Özellikle son iki yılda mevsimlerde önemli değişim var. Haziran ayı geldi. Havalar bazı bölgelerde halen ısınmadı. Dolu  son günlerde ekili alanlara büyük zarar veriyor. Arpa, buğday ve sebze ekili alanlarda ciddi kayıplar var. Bahçeler için orta Anadolu da yabancı firmalar önlem alıp en azından ürünlerini doludan koruyorlar. Binlerce dönüm yabancı firma başta elma bahçesi olmak üzere üretim yapıyor. Dolu  için ciddi önlemler daha ağaç dikiminde aldıkları gibi Don etkisi azaltan makinalar kullanıyorlar. Niğde’de İtalyanların elma bahçelerinde zarar en aza yakın oluşurken yerli üretici ürününü koruyamıyor. Çöl sıcakları, fırtına gibi hava olaylarında yabancı firmalarda  zarar görüyorsa da sigortaları var. Zararları düşük kalıyor. Olan bizim yerli çiftçimize ve üretime  oluyor. Cevizlerde dahi bu yıl bazı bölgelerde ürün de yok ağaçların hali de yok.

Çukurova da bu yıl don nedeni ile Akdeniz’in limonu gibi söküme giden  ya da bir yıl öncesindeki Hatay bölgesindeki mandalina gibi sıcaklardan kavrulup söküm durumunda kalan ağaçlar gibi Niğde’de ceviz ağaçlarınızda don karşısında kuruduğu görülüyor. Farklı ağaçlarda don nedeni ile meyve yok. Kalanı da dolu vurup indirdi, yaraladı. Bu sorunları öngörüp önlem alınması sağlayacak olan Tarım ve Orman Bakanlığıdır, Bakanlık küresel iklim değişikliğine yönelik  etkili ve uygulanabilir bir eylem planı hazırlamalıdır.

Mevsimsel değişim ile sebze, meyve ve tarla bitki ile ürünlerinde yaşanan sorunlara yönelik  etkili önlemler alınmalıdır. Doğal afetler ile oluşan zarar ve ürün kaybı en aza indirilmesi için çalışmalarda bulunulmalıdır. Kırsal küçük işletmeler bağlar bahçeler zararlarına devlet tespit ve destek vermelidir. Beklenmeyen hava hareketleri ile oluşan tarla ve sebze ürünleri için şartlar el verirsen yeniden üretim olanaklı kılınmalıdır. Şayet  dolu ve don olaylarıyla ilgili bahçelerde  önlemler alınmış olsa idi bu sorunlar daha az yaşanmış olacaktı.  Üretici ne yazık ki mağdur oluyor ve gelip de haliniz nedir diye soranda olmuyor. .”

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP