DOLAR

30,4641

0.42%
EURO

32,9365

-0.39%
ALTIN(gr)

1.992,56

-0,58%
BİST 100

-0,58%


“Kış saati  uygulaması elektrik giderini artırıyor”
  • OLAY NET
  • Ekonomi
  • “Kış saati  uygulaması elektrik giderini artırıyor”

“Kış saati  uygulaması elektrik giderini artırıyor”

ABONE OL
28 Kasım 2021 12:12
“Kış saati  uygulaması elektrik giderini artırıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada, ülkemizde 2016 yılından bu yana yurt genelinde başlayan  yaz saati uygulamasının yıl boyu sürdürüldüğünü, 5 yıldır kış saati uygulamasına geçilmediğini anımsattı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in, ‘kış saati uygulamasıyla’ tasarruf sağlandığı yönündeki açıklamalarını eleştiren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Gün ışığının yeterli olmadığı süreçte binlerce evde elektrik yakılarak okul hazırlıkları yapılıp işe gidenlerde aynı şekilde ışığı kullandığı halde nasıl tasarruf sağlanıyor?” diye sordu.

Sabahın erken saatlerinde okul ve işe gidiş hazırlıkları yapılan evlerde lamba yandıkça birilerinin kazancının arttığına dikkat çeken CHP’li Gürer, şunları söyledi:

“Vatandaş karanlıkta yola çıkıyor. Enerji Bakanlığı, bu uygulamayla tasarruf sağlandığı yönündeki açıklamalarını güçlendirmek için olsa gerek enerji veren şirketlere sabah 30 dakika erken sokak lambalarının söndürülmesi, akşam da 15 dakika geç sokak lambalarının yakılması talimatı verilmiş. Karanlıkta çocukları okul yoluna düşüren kafa, sokakları da   karanlığa terk ediyor.

Kış saati uygulamasına son verilmesi nedeniyle gün ışığı olmadan çocuklar okula gidiyor.  Eski uygulamaya göre, ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınıp gün ışığından daha çok yararlanılıyor elektrik gideri de düşüyordu. Yeni uygulamayla, sabah karanlığında işe gitmeye çalışan insanlar, bu duruma artık bir son verilmesini istiyor.

Son 10 yılda kamunun kasasından sadece 10 elektrik şirketine 14,4 milyar TL ödendi. Üniversiteler, belediyeler, bakanlıklar, havalimanları, cezaevleri, hastaneler, kışlalar ve birçok kamu kurumu her yıl elektrik enerjisi alımı ihaleleri düzenleyerek kullanacağı elektriği ihaleyle satın alıyor. Bu ihalelerle de kamunun kasasından elektrik şirketlerine milyarlarca lira ödeniyor. Önemli olan vatandaşın durumu. Okula öğrenci gönderen her ev ve çalışanı erken işe giden her hane, uygulanan saat dilimi politikası nedeniyle gün ışımadan yola çıktıkları için elektrik kullanımı artıyor. Elektrik tüketiminin artışının yanında, sürekli zamlanan elektrik faturaları da hane elektrik giderini artırıyor. Vatandaş daha yüksek fatura bedeli ödemek zorunda kalıyor. Bakan, uygulamanın tasarruf sağladığı anlatıyor ama olay hane elektrik kullanımı ile ilgili. Haneler gibi okul ve benzeri kuruluşlar da gün ağarıncaya kadar elektrik kullanıyor. Akşam da benzer bir durum oluşuyor. Sorun, başta çocukların karanlıkta okula gitmesi ve hanelerde hazırlık sürecinde yaşanan erken elektrik kullanımının başlaması sorunudur. Ekonomik kriz, şirketler para kazansın vatandaş mağdur olsun yaklaşımı ile ele alınamaz. Bu süreç kış saati uygulamasını zorunlu kılmaktadır. Ayrıca Bakanlığın, ‘Sokak lambalarını 30 dakika erken söndürüp 15 dakika geç yakın’ demesi sokakları bu sürede karanlığa terk etmektir.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP