“Dileğimiz üreticinin ürünlerini ucuza mal etmesi…”

“Dileğimiz üreticinin ürünlerini ucuza mal etmesi…”

ABONE OL
27 Ekim 2021 12:08
“Dileğimiz üreticinin ürünlerini ucuza mal etmesi…”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Adana Ticaret Borsası Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı Osman Bağış Başkanlığında açıldı. Çiftçilerin fiyat endişesi yaşamadan ürünlerini ekmelerini isteyen ATB Meclis Başkanı Osman Bağış, konuşmasında “Dileğimiz üreticinin ürünlerini ucuza mal edip, ucuza satmasıdır. Maalesef tarımsal girdi fiyatlarında yükseliş devam etmektedir. Bu sebeple üretmek zorunda olduğu ürünüde değerinde satmak mecburiyetindedir. Üretici depolama imkanı olan buğday, mısır, soya ve pamuk gibi garanti ürünleri ekerek emeklerinin karşılığını alabilirler. Fiyatları arz talep dengesine bağlı sebze – meyve – yerfıstığı gibi ürünlerde üretim fazla olduğunda ve ihracatta sıkıntılar yaşandığında üreticiler umduğunu bulamamaktadır. Bu yüzden çiftçilerimiz yeni ekim sezonunda kendi planlarını kendileri yaparak emeğini karşılığını alabileceği ürünleri ekmelidirler.” dedi.

Üreticilerin ürettiği her ürünün yurtdışı pazarında yer bulabilecek nitelikte üretilmesi gerektiğini belirten Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç de, aylık değerlendirme konuşmasında şunları söyledi:

“Kaliteli ürün üreterek hem ülkemizi beslemeli hemde ihracat miktarımızı arttırmalıyız. Döviz kurlarının yüksek oluşu maalesef dışarıya bağımlı olduğumuz ürünlerde girdi fiyatlarınıda yükseltmektedir. Üreticilerimizin üstesinden gelmekte zorlandığı bu durumun tek çözümü devletimizin gübre ve mazota ciddi destek vermesidir. Dövizdeki ani iniş ve çıkışlardan dolayı piyasalar ciddi sıkıntıya düşüyor. Her alanda ticaret yapan işinsanını, ihracatçısını, ithalatçısını tamamen olumsuz etkiliyor. Türkiye’nin bu konuda istikrara çok ihtiyacı var. Devletimizin faiz oranlarını düşürmesini kredi kullanan iş insanları için önemli buluyorum. Ancak zamanlamasına dikkat edilmesi gerektiğini, düşünüyorum. İnsanlar yatırım yaparken riski en aza indirmek isteyecektir.

Üretici para kazanamaz ise mutlu olamaz. Her zaman söylüyoruz; üretici ürettiğinin karşılığını almalıdır. Alın teriyle, emeğiyle toprakla haşır neşir olarak gecesini gündüzüne katan üretici yaptığının değerini almalıdır. Üretici kazanmasa o ürünü bir daha ekmez. Üretici yaşadığı ülkesini besleyecek hem de kendi ailesini geçindirebilecek ki memnun olsun, işine devam etsin. Para kazanabileceğe ümit ederek toprağını tekrar eksin. Kendisi de, ülkemizde kazansın. Tohumun, ağacın, fidenin toprakla buluşmaya başlama süreci iyi yönetilmelidir. Üreticileri arz talep dengesi içerisinde hem dış hem de iç pazarda tüketicinin aradığı ürüne yöneltmek zorundayız. Bu yöneltme tarım paydaşları olarak hepimizin görevidir. Herkes görevini yapar, bu konuda sorumluluk alırsa tarım ürünlerinde üretimde, ihracatta şahlanır.”

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP