Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir




Türkiye OECD enflasyon sıralamasında ilk sırada

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, ülkenin Ekonomik Kalkınma ile İşbirliği Örgütü (OECD) üyeleri arasında en yüksek enflasyona sahip ülke konumuna geldiğini belirtti

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, ülkenin Ekonomik Kalkınma ile İşbirliği

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Gülcan Kış, ülkenin Ekonomik Kalkınma ile İşbirliği Örgütü (OECD) üyeleri arasında en yüksek enflasyona sahip ülke konumuna geldiğini belirtti. Kış, ortaya çıkan ekonomik tablonun milyonlarca çalışan, emekli, dar gelirli üretici üzerinde taşınması güç bir yük oluşturduğunu vurguladı.

“İşçinin Cebinden Beş Ayda 890 Milyar Lira Çıktı”

Yazılı bir açıklama yapan Mersin Milletvekili, ekonomi yönetiminin yıllardır sürdürdüğü fiyat artışıyla önleme çalışmalarının başarısız olduğunu savundu. Resmi verilerin gerçeği yansıtmadığını dile getiren Kış, yılın ilk beş ayında çalışanların büyük bir gelir kaybı yaşadığını açıkladı.

Kış, “Yalnızca yılın ilk beş ayında işçilerin cebinden enflasyon, vergiler yoluyla 889 milyar 991 milyon lira çıktı. Bu tutar, pek çok bakanlığın yıllık bütçesini geride bırakmaktadır. Bu para buharlaşmadı; işçinin, üreticinin alın terinden alınarak yanlış ekonomi politikalarının bedeli olarak halkın sırtına yüklendi” sözlerini kullandı.

Gıda Fiyatları 21 Yılda 53 Kat Arttı

Açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yıllık tüketici fiyat artışının yüzde 32,6, gıda enflasyonunun ise yüzde 34,8 düzeyinde olduğu anımsatıldı. 2005 yılından bu yana genel fiyatların 35 kat, gıda fiyatlarının ise yaklaşık 53 kat yükseldiğini belirten Kış, mutfaktaki yangının büyüdüğünü söyledi.

En yoksul yüzde 20’lik kesimin gelirinin neredeyse üçte birini beslenmeye harcamak zorunda kaldığını ifade eden CHP’li vekil, temel gıda maddelerinin bile erişilmez olduğunu, et ile meyvenin lüks tüketim maddesine dönüştüğünü vurguladı. Ayrıca TÜİK’in mahkeme kararlarına karşın madde fiyat listesini açıklamamasını eleştirerek saydamlık çağrısı yaptı.

“Bu Düzen Sürdürülebilir Değil”

Milyonlarca çalışanın ayın neredeyse yarısını kendi ailesi yerine ekonomik enkazın bedelini ödemek için harcadığını söyleyen Gülcan Kış, sözlerini şöyle bitirdi:

“Türkiye’nin temel sorunu rakamlar değil, siyasi tercihlerdir. Bu yönetim emeği değil rantı, üretimi değil ayrıcalıklı çevreleri koruyor. Türkiye OECD’de enflasyon birincisi olurken milyonlarca emekçi her gün biraz daha yoksullaşıyor. Bu düzenin sürdürülmesi olanaksızdır.”