İstanbul Ticaret Odası (İTO), 2026 yılı mayıs ayına yönelik perakende fiyatı en çok artan ile en çok azalan ürünleri kamuoyuna duyurdu. Açıklanan veriler, megakentte gıda, hizmet kalemlerinde çok sert fiyat dalgalanmaları yaşandığını ortaya koydu. İndekste yer alan toplam 336 ana üründen 223’ünün fiyatı mayıs ayında bir önceki aya göre yükseliş belirlendi. Aynı dönem içinde yalnızca 44 ürünün fiyatında gerileme görüldü.
Eriğe Ulaşmak Hayal Oldu: Zam Şampiyonu Ulaşımı Da Solladı
Mayıs ayının zam şampiyonu, gıda, alkolsüz içecekler kümesinde yer alan erik oldu. Erik fiyatları bir ay gibi kısa bir sürede yüzde 86,49 oranında katlanarak rekor kırdı. Turizm ile seyahat döneminin açılmasıyla birlikte ulaştırma hizmetlerindeki artışlar da eriğin hemen ardından sıralandı. Araba kiralama ücretleri yüzde 85,64, uçak biletleri yüzde 41,42, kentler arası otobüs biletleri ise yüzde 25,80 oranında zamlandı. Teknolojik yatırımları vuran bilgisayar ekipmanları yüzde 18,48 yükselirken, sofraların vazgeçilmezi maydanoz yüzde 20,80 oranında pahalandı.
Hasat Dönemi Biberi Ucuzlattı
Gıda tarafında sevindiren haber ise seracılıktan tarla üretimine geçişin yaşandığı sebze grubundan geldi. Mayıs ayında fiyatı en çok ucuzlayan ürün sivri biber oldu; sivri biber fiyatlarında yüzde 60,72 oranında sert bir düşüş gerçekleşti. Tezgahlarda yüz güldüren bu düşüşü yüzde 60,55 ile çarliston biber, yüzde 47,53 ile dolmalık biber izledi. Yaz dönemi hasadının bollaşmasıyla patlıcan yüzde 35,83, taze fasulye yüzde 23,89, salatalık ise yüzde 22,95 oranında gerileyerek tüketicinin mutfak masrafını biraz olsun hafifletti.


