İsviçre merkezli UBS Group AG’nin yayımladığı 2024 yılı Küresel Servet Raporu, küresel zenginleşmenin büyüklüğü kadar çelişkilerini de ortaya koydu. Rapora göre dünya genelinde dolar milyonerlerinin sayısı bir yıl içinde yüzde 1,2 artarak 684 bin kişi yükseldi. Bu, 2024 boyunca her gün yaklaşık 2 bin kişinin milyoner statüsüne eriştiği anlamına geliyor.
Ancak raporun en dikkat çekici başlığı Türkiye’den geldi. 56 ülkenin incelendiği çalışmada, dolar milyoneri sayısının en fazla arttığı ülke Türkiye oldu. 2023’te Türkiye’de bu gruba 7 bin kişi daha katıldı ve toplam sayı 68 bine yaklaştı. Bu artış oranı Türkiye’yi yüzde 8,4’lük sıçramayla dünya ortalamasının (yüzde 1,2) çok üzerine taşıdı.
Yine de servet artışı, geniş halk katmanlarının gönencine yansımadı. Kişi başına düşen servetin nominal olarak yüzde 35’ten fazla arttığı belirtilse de, enflasyondan arındırılmış reel servet yüzde 14,6 oranında düştü. Dahası, Türkiye’de medyan servetin yüzde 21’e yakın gerilediği, yani toplumun yarısından fazlasının daha da yoksullaştığı ortaya kondu.
UBS raporu, servet yoğunlaşmasının Türkiye’deki gelir eşitsizliğini daha da derinleştirdiğini vurgularken, milyonlarca yurttaş temel gereksinmelerini karşılamakta zorlanmaya devam ediyor.
servet eşitsizliği ,ubs raporu ,dolar milyonerleri ,türkiye ekonomisi ,yoksulluk ,gelir adaletsizliği


