Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Suriye yeni yönetiminden Türkiye’ye ‘fahiş’ dışsatım vergisi

Suriye’de yeni yönetim tüm sınır kapılarında 11 Ocak’tan bu yana aynı gümrük mevzuatını uygulamaya başladı.

Suriye'de yeni yönetim tüm

Suriye’de yeni yönetim tüm sınır kapılarında 11 Ocak’tan bu yana aynı gümrük mevzuatını uygulamaya başladı.

Ekonomi Gazetesi’nin haberine göre, bu karar sonrasında Türkiye’den alınan malların gümrük vergisinde yüzde 300’e varan artış yaşandı. Bununla birlikte sınır kapılarında bekleyen kamyon ve TIR’ların sayısı 3000’i aştı.

Ticaret Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı sorunun çözümü için yoğun bir ticari ve diplomatik trafik yürütüyor.

Konuyla ilgili olarak Cuma günü Ticaret Bakanlığı, ülkeler arasında yeniden ve bu kez daha kapsamlı bir serbest ticaret anlaşmasının hayata geçirilmesi ile ilgili olarak istekliliğin karşılıklı olarak paylaşıldığını bildirdi.

Ayrıca Dışişleri Bakan Hakan Fidan’ın da Suriyeli mevkidaşıyla görüşmesi bekleniyor.

Beşar Esad’ın devrilmesi öncesi sınır kapıları farklı gruplarca kontrol edildiği için gümrük uygulamaları aynı değildi.

Esad döneminde özellikle güney sınır kapılarında yüksek gümrük vergileri uygulanıyordu. Ancak Türkiye sınırındaki Ankara’ya yakın grupların kontrol ettiği gümrük kapılarından ise daha düşük vergi alınıyordu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre 2010 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 2,3 milyar doları bulmuş ve Türkiye’nin toplam dış ticaret hacmi içinde yüzde 0,77 gibi dikkat çekici bir paya ulaşmıştı.

Ancak Suriye’de başlayan iç savaşla birlikte bu hacim 500 milyon dolara kadar düşmüştü. Son yıllarda ise ticarette artış vardı.

Suriye’nin inşasında Türkiye’nin rolü

Birleşmiş Milletler’in verilerine göre Suriye’nin savaş sonrası yeniden inşası için gereken bütçe 400 milyar doları aşabilir. Bu da uluslararası işbirliği ve büyük yatırımları gerektiriyor.

Bu konuda Türkiye’deki firmaların istekli olduğu görülüyor. Hatta Esad’ın devrilmesi sonrası Borsa İstanbul’da çimento şirketlerinin hisselerinde artış yaşandığı görülmüştü.

Diğer yandan Suriye yönetiminin ilk dış ziyareti beklenenin tersine Türkiye’ye değil Suudi Arabistan’a yapıldı. Yeni yönetim daha sonra Katar, Birleşik Arap Emirlikleri gibi Körfez ülkelerine kurul gönderdi.

haber: euronews