Şimdi de DSÖ’den “maymun çiçeği” uyarısı

Şimdi de DSÖ’den “maymun çiçeği” uyarısı

ABONE OL
15 Ağustos 2024 13:50
Şimdi de DSÖ’den “maymun çiçeği” uyarısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden komşu ülkelere yayılan maymun çiçeği virüsü nedeniyle iki yıl içinde ikinci kez küresel halk sağlığı ivedi durumu duyuruldu.

Euronews’in haberine göre, DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Bu salgınları durdurmak ve hayat kurtarmak için koordineli bir uluslararası müdahalenin şart olduğu açıktır” dedi.

Küresel halk sağlığı ivedi durumu, DSÖ’nün en yüksek alarm seviyesi olarak biliniyor ve bir hastalığı kontrol altına almak için araştırma, finansman, uluslararası halk sağlığı önlemlerini ve işbirliğini hızlandırmayı amaçlsdığı belirtildi.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC), bu yıl kıtada şimdiye kadar maymun çiçeği kaynaklı 17 binden fazla olgu ile 517 ölüm rapor edildiğini aktararak, bunun geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 160’lık bir artışı gösterdiği ileri dürüldü.

Afrika’da toplam 13 ülkede olguya rastlandığı bildirdi.

Maymun çiçeği, ilk kez insanlarda 1970 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde belirtilendiği vurgulandı.

Virüsün daha hafif bir varyantı, 2022 yılında, büyük ölçüde cinsel temas yoluyla 100’den fazla ülkeye yayıldığı, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) en yüksek alarm düzeyi olan küresel halk sağlığı ivedi durum duyurusuna neden olduğu ileri sürüldü.

DSÖ, 10 ay sonra sağlık krizinin kontrol altına alındığını söyleyerek ivedi durumu sona erdirmişti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP