Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, hükümetin, kendi savaş uçağı olmayan NATO üyesi ülkesinin, ‘Rusya’dan gelen tehdidin arttığı bir ortamda Kuçova Hava Üssü’nü NATO uçaklarına hizmet vermek üzere yeniden açtığını’ söyledi.
Açılışta konuşan Rama, “Üs, Rusya Federasyonu’nun tehdidi ve neo-emperyalist emelleri karşısında tehlike altında olduğunu hepimizin bildiği Batı Balkanlar bölgesine bir başka ek güvenlik unsuru olacak.” dedi.
Euronews’de yer alan habere göre NATO, Batı Balkanlar’daki varlığını güçlendirmek amacıyla üssün yeniden inşası için 50 milyon euro harcama yaptı.
Güneyde Yunanistan ve kuzeyde Karadağ ile sınırı olan Adriyatik ülkesinin hava sahası İtalya ile Yunanistan tarafından korunuyor.
Bu arada Kuçova, NATO’nun Batı Balkanlar’daki ilk hava üssü olma özelliği taşıyor.
Arnavutluk’un güneyinde yer alan üs, ülkede hüküm süren komünist rejim (1944-1991) tarafından 1955’te için inşa edilmişti.
NATO’nun İtalya’daki Aviano Hava Üssü’nden kalkan iki savaş uçağı havaalanının yeniden açılışı kutlamalarına katılmak üzere Kuçova’ya iniş yaptı.
Hava üssü, bir zamanlar Sovyet ve Çin yapımı MIG’lerin Batı ile olası bir savaş durumunda harekete geçme emri için hazır bekletildiği ‘Stalin Şehri’ olarak bilinen Kuçova kasabasında yer alıyor.
Ancak adı her ne kadar Stalin Şehri olarak bilinse de Sovyet lider üssü hiç ziyaret etmedi.
Açılıştaki konuşmasını sürdüren Rama, komünist bloğun o dönemki muhtemel hedeflerinin Avusturya, Almanya, İtalya ve Danimarka olduğunu belirtti.
Başbakan Rama, “Bugün farklı bir çağda yaşıyoruz ve neyse ki Arnavutluk diğer tarafta.” ifadesini kullandı.
Askeri ittifaka (NATO) 2009 yılında katılan Arnavutluk, Adriyatik kıyısındaki Porto Romano’da bir deniz üssü inşa etmek için NATO ile görüşmeler yürütüyor.
NATO’nun kuruluşunun 70’inci yıl dönümü nedeniyle 2019’da Arnavutluk’a bir hava taktik üssü inşa etme kararı alınmıştı. Bu kapsamda Kuçova Hava Üssü’nün modernizasyonu projesi hayata geçirilmiş ve Ocak 2022’de saha çalışması başlatılmıştı. Arnavutluk makamları, bu üssü hem ülkenin ulusal güvenliği için hem de bölgesel güvenlik için önemli buluyor.