Gelir İdaresi Başkanlığı, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile taksi taşımacılığında köklü bir değişiklik başlattı. Tebliğe göre, taksi işletmecileri bundan böyle Taksi Mali Cihazı kullanmak zorunda olacak.
Mevcut taksimetreler ya bu yeni sistemle uyumlu hale getirilecek ya da doğrudan mali cihaz özelliği taşıyan yeni düzeneklerle değiştirilecek. Bakanlık onaylı bu cihazlar üzerinden kesilen her fiş ile belge, anında dijital ortamda Gelir İdaresi’ne aktarılacak. İşletmecilerin cihazları edinmesi için 1 Eylül 2026’ya kadar süre tanındı.
Düzenlemenin bir diğer önemli başlığı ödeme yöntemleri oldu. Artık her takside kartla ödeme imkânı sunulacak. Banka pos cihazları ile kart sistemleri, bakanlık onaylı mali cihazlarla tam uyumlu çalışacak. Böylece nakit akışının kayıt dışı kalmasının önüne geçilmesi, vergi düzenine uyumun artırılması amaçlanıyor.
Bakanlık, düzenlemenin amacını “kayıtlı ekonomiyi güçlendirmek” ile “belge düzenini yaygınlaştırmak” olarak açıkladı. Kurallara uymayan işletmeciler için 213 sayılı Kanun kapsamında ağır yaptırımlar uygulanacağı bildirildi.
Resmî Gazete’de yayımlanan tebliğde şu vurgu yer aldı:
“Taksi ile yolcu taşımacılığı yapan mükellefler, kullandıkları taksimetrelerle bağlantılı çalışacak ya da taksimetre özelliğini barındıran mali cihaz kullanmak zorundadır. Bu cihazlar yalnızca Bakanlık onayıyla üretilecek, başka bir işletmeciye ait cihazın kullanılması yasaktır.”
Tebliğ ayrıca, belirlenen sürelerde yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmeciler, cihaz üreticileri, yetkili servisler ile banka kuruluşları hakkında cezai işlem uygulanacağını duyurdu.


