İran medyasının aktardığına göre Bender Abbas kentinde, Muallim Caddesi üzerindeki 8 katlı bir konut binasında şiddetli patlama meydana geldi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde binanın cephesinin bir bölümünün çöktüğü, oluşan enkazın çevrede park halindeki araçların üzerine düştüğü görüldü.
Patlamanın ardından binanın iki katı tamamen kullanılamaz duruma gelirken, çok sayıda araç ile bir işyeri ağır hasar aldı. Arama-kurtarma ile sivil savunma ekipleri bölgede çalışmalarını sürdürüyor. Patlamanın doğalgaz tesisatından kaynaklanmış olabileceği öne sürülüyor.
İran’ın yarı resmî ajansı Tasnim, patlamada Devrim Muhafızları’na bağlı deniz kuvvetleri komutanının hedef alındığı yönündeki haberlerin “tamamen asılsız” olduğunu duyurdu.
Patlama, ABD’nin bir gün önce İran’a yönelik yaptığı uyarının ardından gerçekleşti. Washington yönetimi, İran’ın Hürmüz Boğazı’nda iki gün sürecek gerçek mühimmatlı deniz tatbikatı duyurmasının ardından Devrim Muhafızları’nı “tehlikeli ile güvensiz davranışlardan kaçınması” konusunda uyarmıştı. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), “ABD savaş gemilerinin üzerinden alçak uçuş yapılması, İran sürat teknelerinin Amerikan gemilerine çarpışma rotasında yaklaşması gibi manevralara tolerans gösterilmeyecektir” söylemini paylaştı.
Bender Abbas, Hürmüz Boğazı’nın girişinde yer alıyor. Dünya petrol ticaretinin yaklaşık yüzde 20’si bu boğazdan geçiyor. Kentte İran’ın en büyük limanı olan Bender Abbas Limanı ile Şehid Recai Limanı bulunuyor. Bu durum bölgeyi hem ekonomik hem de askerî açıdan kritik duruma getiriyor.


