İstanbul Ticaret Odası Stratejik Araştırmalar Merkezi, gençliğin eğitime ve istihdama katılım durumuna ilişkin çarpıcı bir rapor yayımladı. Rapora göre, İstanbul’da 15-24 yaş arasındaki gençlerin yüzde 18,6’sı ne bir eğitim kurumuna devam ediyor ne de bir işte çalışıyor.
Ntv’nin haberine göre, İstanbul’da bu yaş grubuna ait genç nüfus yaklaşık 2,3 milyon. Bu da kentin toplam nüfusunun yüzde 15’ine denk geliyor. Araştırma, yaklaşık 400 bin gencin hem eğitim hem de iş yaşamı dışında kaldığını ortaya koydu.
OECD ortalamasının çok üzerinde
OECD ülkelerinde ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin oranı ortalama yüzde 13 iken, bu oran Türkiye genelinde yüzde 28’e dek çıkıyor. İstanbul ise bu ortalamanın altında kalsa da sorun ciddi boyutlarda.
Okulu tamamlamayanlar daha fazla risk altında
Araştırmaya göre, bu durumun özellikle hiçbir resmi eğitim kurumunu tamamlamamış gençler arasında daha yaygın olduğu belirtildi. Bu grupta yer alan her 10 gençten 7’si hem çalışmıyor hem de eğitim almıyor.
İTO raporu, bu gençlerin hem toplumsal yaşamdan hem ekonomik üretimden kopuk olmasının ciddi sosyoekonomik riskler doğurduğuna dikkat çekiyor. Uzmanlar, genç işsizliği ve eğitimsizliğinin uzun vadeli etkileri konusunda uyarıyor.

İTO raporuna göre, gençlerin karşılaştıkları zorlukları aşabilmeleri için sosyal destek almaları şart. Eğitim ve istihdam politikalarının da yeniden ele alınması gerekiyor. Araştırmada, bu durumun nedenleri de sıralandı.
Ayrıca, mesleki ve teknik programların yetersizliği de olumsuz etkenler arasında