Kanada yönetimi, ABD’nin çelik ve alüminyum tarifelerine misilleme olarak, ülkeden yapılan 29,8 milyar Kanada doları (20,8 milyar dolar) tutarındaki dışalıma yüzde 25 oranında gümrük vergisi uygulayacağını duyurdu.
Bunun 12,6 milyar dolar değerindeki çelik ürünlerini, 3 milyar dolarlık alüminyum ürünlerini ve 14,2 milyar dolarlık ek ABD mallarını içerdiğini dile getiren Kanada Maliye Bakanı Dominic LeBlanc, bu tarifelerin 4 Mart’ta uygulamaya konulan ABD tarifelerine karşılık olarak Kanada’nın ABD’den yaptığı 30 milyar Kanada doları değerindeki ithalata uygulanan yüzde 25 oranındaki gümrük vergilerine ek olarak uygulanacağını bildirdi.
LeBlanc, ABD tarifelerinin bazı türev ürünlerdeki çelik ve alüminyum içeriklerine de uygulanacağını öğrendiklerini, hükümetin bu durumu da değerlendirdiğini ve bu önleme karşı ek tarifeler uygulamayı da düşünebileceğini belirtti.
ABD Başkanı Donald Trump’ın çelik ve alüminyum ithalatına getirdiği yüzde 25’lik gümrük vergisi dün yürürlüğe girdi. ABD’nin Kanada ve Meksika’dan dışalım ürünlere yönelik yüzde 25 ek gümrük vergisi ise 4 Mart’ta uygulanmaya başlanmıştı.