Ramazan ayının ilk haftasının geride kalmasıyla birlikte milyonlarca SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı emeklisi bayram ikramiyesi ödemelerini bekliyordu.
ÖNERİ MECLİS’E SUNULDU
Emeklilere ramazan ve kurban bayramlarında verilen bayram ikramiyesinin 3 bin liradan 4 bin liraya çıkarılmasına ilişkin düzenleme torba yasa önerisiyle Meclis’e sunuldu.
AKP Grup Başkanı Abdullah Güler yaptığı basın açıklamasında “Emeklilere verilen ramazan ve kurban bayramı ikramiyelerini 3 bin TL’den 4 bin TL’ye çıkarıyoruz. Kanun teklifimizle bu konuda düzenleme yaptık“özlerini kullandı
EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ NE KADAR OLDU?
SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı emeklisi bayram ikramiyesi ödemeleri yüzde 33,33 zamlanarak 4 bin TL olması bekleniyor.
YAPILACAK ZAM YETERSİZ
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Zam verilsin, ne kadar olacağı konusunda ekonomik dengelere bakıp çalışın” talimatı vermişti. Ancak yapılan değerlendirmeler sonucunda konuşulan rakamlar beklentilerin oldukça altında kaldı. 2018 yılında 1.000 TL olarak belirlenen emekli bayram ikramiyesi, 2021’de 1.100 TL, 2023’te 2 bin TL ve 2024’te 3 bin TL’ye yükseltilmişti.
Ancak yapılan değerlendirmeler sonucunda konuşulan rakamlar beklentilerin oldukça altında kaldı. 2018 yılında 1.000 TL olarak belirlenen emekli bayram ikramiyesi, 2021’de 1.100 TL, 2023’te 2 bin TL ve 2024’te 3 bin TL’ye yükseltilmişti.
ASGARİ ÜCRET TABANLI ARTIŞ
Konuşulan 4 bin TL’lik emekli bayram ikramiyesi yürürlüğe girdiğinde, ikramiyeye yüzde 33,33 zam yapılmış olacak. Bu zamla birlikte ikramiyenin asgari ücrete oranı yine yüzde 18 olacak. 2023 yılında yapılan ikramiye zammı da asgari ücretin yüzde 18’ine denk geliyordu.
Emekli bayram ikramiyesinin asgari ücrete oranı, 2018’de yüzde 62 iken, 2024’te 3 bin TL’ye yükseltildiğinde yüzde 18’e gerilemişti. Yapılan bu zamla birlikte emekli ikramiyesi alım gücünün gerisinde kalmaya devam edecek.
YAPILAN ZAM ENFLASYONUN DA ALTINDA
Emekli bayram ikramiyesine yapılan yüzde 33,33’lük zam, TÜİK’in açıkladığı şubat ayında açıkladığı yıllık enflasyon oranı olan yüzde 39,05’in altında kaldı. Enflasyonun gerisinde kalan artış emekliler için yetersiz kaldı.