Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ece Gürel 4 gün ormanda nasıl yaşamda kaldı?

İstanbul’un Belgrad Ormanı’nda yürüyüşe çıktıktan sonra kaybolan Ece Gürel, tam 4 gün boyunca zorlu koşullarla boğuştu.

İstanbul'un Belgrad Ormanı’nda yürüyüşe çıktıktan sonra kaybolan Ece Gürel, tam

İstanbul’un Belgrad Ormanı’nda yürüyüşe çıktıktan sonra kaybolan Ece Gürel, tam 4 gün boyunca zorlu koşullarla boğuştu. Yapılan arama kurtarma çalışmaları sonucunda donmak üzereyken bulunan Gürel’in, soğuk hava, açlık ve susuzluğa nasıl dayandığı büyük merak uyandırdı. Uzmanlar, böyle bir durumda yaşamda kalmanın ipuçlarını paylaştı.

SUSUZLUK YAŞAMSAL TEHLİKE OLUŞTURUYOR

İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Müslüm Süngü, yaşamda kalma sürecinin kişinin fizyolojik durumuna ve çevresel faktörlere bağlı olduğunu belirtti. Süngü, şunları söyledi:

“İnsan vücudu üç gün boyunca susuz kalabilir ancak bu süreçten sonra halsizlik, bilinç bulanıklığı, organ fonksiyonlarında bozulmalar ve vücuttaki mineral dengesinde ciddi değişiklikler meydana gelir. Eğer süre uzarsa ölüm riski artar.

Ece Gürel, hayatta kalmak için yağmur birikintilerinden faydalanmış olabilir. Geçmişteki felaketlerde 6-8 gün boyunca aç ve susuz kalan insanların yaşadığına tanık olduk. Ancak bu süre uzadıkça, ciddi sağlık sorunları kaçınılmaz hale geliyor. Özellikle 8-10 gün boyunca aç ve susuz kalan kişilerin çoğu, çoklu organ yetmezliği nedeniyle yoğun bakıma alınmak zorunda kaldı.

Vücudun normal ısısı 37 derecedir. Ancak bu sıcaklık 35 derecenin altına düştüğünde hipotermi başlar. 32 derecenin altına inildiğinde ise ölüm riski ciddi şekilde artar. Ece Gürel, kış mevsiminde ve koruyucu bir giysi olmadan ormanda kaldığı için vücut ısısı büyük ihtimalle tehlikeli seviyelere düştü. Eğer birkaç gün daha bulunamasaydı, tablo çok daha ağır olabilirdi.

İlk olarak vücut, glikoz depolarını tüketir. Daha sonra yağları ve kasları enerji kaynağı olarak kullanmaya başlar. Açlık süresi uzadıkça, kas dokusu ve yağ dokusu erir. Bu süreçte ritim bozuklukları, bilinç kaybı ve ölüm riski artar”

Ece Gürel’in dört günlük hayatta kalma mücadelesi, doğada kaybolma durumunda nasıl hareket edilmesi gerektiğine dair önemli dersler veriyor. Uzmanlar, böyle bir durumda su kaynaklarının aranmasını, enerji tasarrufu sağlanmasını ve vücut ısısının korunmasını hayati önlemler olarak öneriyor.

haber: cumhuriyet