Kalp yetmezliğinden sorunlu Avustralyalı bir hasta, tamamen yapay bir kalp implantıyla hastaneden yürüyerek taburcu edilen ilk kişi olarak dünya tıp tarihine geçti.
Euronews’de yer alan habere göre, operasyonu gerçekleştiren Avustralyalı araştırmacılar ve doktorlar, hastanın mart ayı başlarında gerçek bir kalp nakli yapılmadan önce bu implantla 100 günden fazla yaşamda kalmayı başardığını ve bunun “tam anlamıyla klinik bir başarı” olduğunu söyledi.
Queensland doğumlu Dr. Daniel Timms tarafından geliştirilen BiVACOR yapay kalbi, insan kalbinin tamamen yerini alabilen dünyanın ilk implant edilebilir döner kan pompası. Cihaz, sağlıklı bir kalbin doğal kan akışını taklit etmek için manyetik kaldırma teknolojisini kullanıyor.
Henüz klinik araştırmaların erken aşamalarında olan bu implant, genellikle kalp krizi, koroner kalp hastalığı ya da diyabet gibi hastalıklar sonucu kalp kaslarının ciddi şekilde zayıfladığı son evre çift ventriküllü kalp yetmezliği hastaları için tasarlandı.
Avustralya hükümetine göre, her yıl dünya çapında 23 milyondan fazla insan kalp yetmezliği yaşıyor ancak bunların yalnızca 6.000’ine donörlerden gerçek kalp nakli yapılabiliyor. Bu bağlamda, BiVACOR cihazının geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi için 50 milyon dolarlık bir fon sağlandı.