Öcalan çağrısının ardından dünyadan ilk tepkiler geldi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada “PKK’ya fesih çağrısının sorunlu bölgeye barış getirmeye yardımcı olacağına inanıyoruz” denildi.
Açıklamada, “Umuyoruz ki Türk müttefiklerimizi Suriye’nin kuzeydoğusunda ABD’nin DAEŞ ile mücadele ortakları konusunda rahatlatmaya yardımcı olacaktır” sözleri kullanıldı.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in sözcüsü, söz konusu çağrı için “umut ışığı” vurgusu yapıldı.
Alman hükümeti, Öcalan’ın çağrısını “tarihi bir fırsat” olarak değerlendirdi.
Bakanlık açıklamasında “Öncelikle Türkiye’deki Kürtlerin kültürel ve demokratik haklarına saygı gösterilmesi ve bunların güvence altına alınması” gerektiğine işaret edilirken, Alman hükümetinin de “Böylesi bir süreci desteklemek için elinden geleni yapmaya hazır olduğu” vurgulandı.
Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, isse Öcalan’ın silah bırakma çağrısının “memnuniyetle karşılanan tarihi bir adım” olduğunu belirtti.
Amor çağrıyı “Türkiye’deki Kürt meselesini diyalog ve uzlaşı temelinde, barışçıl bir şekilde çözüme kavuşturacak, potansiyel bir siyasi ve kapsayıcı süreç için en iyi başlangıç noktası” olarak niteledi.