Suriye’nin başkenti Şam’da büyükelçiliğini Aralık ayında açan Türkiye, ikinci büyük kenti Halep’teki başkonsolosluğunda da 13 yıldan sonra diplomatik çalışmalarına yeniden başladı.
Başkonsolosluk, Ankara’nın Şam Büyükelçiliğinin Geçici Maslahatgüzarı Büyükelçi Burhan Köroğlu ve Halep Başkonsolosu Hakan Cengiz’in de olduğu davetlilerin katıldığı bir törenle yeniden açıldı.
Törende Türk bayrağı diplomatik misyonda 13 yıl sonra ilk kez göndere çekildi. Türkiye, Halep Başkonsolosu Adnan Keçeci ve diplomatik ekibini Suriye’de iç savaşın başlamasının ardından Temmuz 2012’de ciddi güvenlik endişeleri yüzünden geri çekmişti.
Suriye’de İslamcı militan grup Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) liderliğindeki muhalif grupların Şam’ı ele geçirmesi ve Esad yönetiminin düşmesinden sonra Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği 14 Aralık Cumartesi günü yeniden faaliyete başlamıştı.