Fransa parlamentosunun alt kanadı olan Ulusal Meclis, Çarşamba gecesi Başbakan Michel Barnier’nin hükümetini güvensizlik oylaması ile düşürdü.
Sol görüşlü Yeni Halk Cephesi (NFP) koalisyonu ile aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi’nden (RN) 577 milletvekilinin katıldığı oylamada, güvensizlik önergesi lehine oy kullanıldı.
Euronews’in haberine göre, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, partisinin Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerindeki ağır yenilgisinin ardından Ulusal Meclisi feshetmesinden sadece altı ay sonra gelen bu hamle ülkeyi siyasi ve ekonomik belirsizlik dönemine soktu.
Partiler sonuca nasıl tepki verdi?
Siyasi alanda tepkiler ise şu ana kadar epey karışık oldu.
NFP koalisyonunun bir parçası olan sert sol parti France Unbowed’un (LFI) lideri Mathilde Panot, gazetecilere verdiği demeçte sonucu memnuniyetle karşıladığını belirterek, “Bugün tarihi bir gün… Bugün demokrasiyi savunduk,” ifadelerini kullandı.
Fransa Cumhurbaşkanı’na istifa çağrısı yapmadan hemen önce “Kaosun sorumlusu biz değiliz, son yedi yıldır Emmanuel Macron’du,” dedi.
Çeşitli muhalefet partileri arasında Macron’a yönelik istifa çağrıları giderek artıyor.
Ancak görev süresi 2027 baharında sona ereceği için Macron bunu yapmak zorunda değil.
Ancak Sosyalist Parti (PS) lideri ve NFP koalisyonunun bir üyesi olan Olivier Faure, Macron’un istifasının siyasi krize “iyi bir çözüm” olduğunu düşünmediğini belirtti.
Aşırı sağcı Ulusal Ralli partisinin önde gelen isimlerinden Marine Le Pen ise çarşamba gecesi Fransız televizyon kanalı TF1’e verdiği mülakatta ciddi bir ton benimsedi.
“Başka bir çözüm yoktu,” diyen Le Pen, oylama sonucunu “bir zafer” olarak görmediğini iddia etti.
Macron’un istifa etmesi gerekip gerekmediği sorulduğunda Marine Le Pen, erken cumhurbaşkanlığı seçimleri çağrısında bulunmadığını vurguladı ve “Bu kararı kendisi verecektir,” diye ekledi.
Ülkenin 2025 bütçe planı söz konusu olduğunda Le Pen, partisinin “çalışmalarına izin vereceğinin” ve “sadece RN ile değil, Meclis’teki tüm güçlerle birlikte, herkes için kabul edilebilir bir bütçe inşa edeceklerinin” altını çizdi.
Diğer siyasetçiler de oylama sonucunu eleştirdi.
Paris bölgesinin sağcı Başkanı Valerie Pecresse bunu “Fransa için üzücü bir gün” olarak nitelendirdi ve Michel Barnier’i savunarak, X’te yaptığı bir paylaşımda onun ülkeyi rayına oturtmaya çalıştığını söyledi.
Görevden ayrılan Maliye Bakanı Antoine Armand ise sol ve aşırı sağı “ülkeyi istikrarsızlaştırmak için güçlerini birleştirmekle” suçladı.
Emmanuel Macron perşembe akşamı ulusa seslenecek ancak ekibi yeni başbakanın ne zaman atanacağı konusunda henüz bir ayrıntı vermedi.