Tıp öğrencilerine ‘Temel yaşam desteği” bilgilendirmesi…

Tıp öğrencilerine ‘Temel yaşam desteği” bilgilendirmesi…

ABONE OL
14 Ekim 2024 12:55
Tıp öğrencilerine ‘Temel yaşam desteği” bilgilendirmesi…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Adana- Tabip Odası Yönetimi Tıp Öğrencilerine yönelik ‘Temel Yaşam Desteği’ eğitimi düzenledi. Etkinlikte Tanışma Kahvaltısı, TTB ve TÖK Tanıtımı, Temel Yaşam Desteği ve Pratik Eğitimi verildi. Eğitim; Kardiyoloji Uzmanları Doç. Dr. Gökhan Alıcı ve Uzm. Dr. Örsan Deniz Urgun tarafından interaktif ve uygulamalı olarak verildi.

Adana Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyeleri Uzm. Dr. Sedat Yeniocak ve Dr. Şehriban Aydın’ın hazır bulunduğu etkinliğe ev sahipliği yaparak Tabip Odası olarak uzun zamandır Tıp Fakültesi öğrencilerine sahip çıktıklarını açıklayan Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Özden Polatöz, şunları söyledi:

“ÇÜ Tıp Fakültesi öğrencilerimize birinci sınıfa başladıkları andan itibaren maddi manevi desteği sağlıyoruz. Üyelerimizin birlikteliğiyle belli sayıda öğrencimize burs desteği veriyoruz. Hizmet binamızın ikinci katında öğrencilerimizin rahat ders çalışabilmelerine olanak sağladık. Çay kahve içerek, ders çalışarak, birbirleriyle sosyalleşecek ortamımız mevcut. Öğrencilerimiz diledikleri zaman odamıza gelebilir. Ben eğitime katılan tüm öğrencilerimize geldikleri için, insan hayatının en kritik anında onları yaşama döndüren İlk Yardımın önemini anlatacak Uzman meslektaşlarımız Doç. Dr. Gökhan Alıcı ve Uzm. Dr. Örsan Deniz Urgun’a sonsuz teşekkür ediyorum.”

Adana Tabip Odası- Tıp Öğrencileri Komisyonu (TÖK)’ndan Zinar Keskin ve Hazal Çelik, komisyonunun amacı ile ilgili yaptıkları bilgilendirmenin ardından Adana Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi olan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Alıcı, Türk Tabipleri Birliği ile Tabip Odaları hakkında bir tanıtım sunumu yaptı. Daha önce Tabip Odaları tarafından verilen Temel Yaşam Desteği Eğitim Sertifikasyon Yetkisinin özel eğitim kurumlarına verilmesini eleştirerek eğitim müfredatına yeniden eklenmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin Acil Müdahale ile önlenebilir ölümlerde Avrupa ülkeleri içerisinde ön sıralarda yer aldığınıda hatırlatan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Alıcı, “Doğru ‘Temel Yaşam Desteği’ konusunda sağlık çalışanlarını güncel bilgiler ışığında donanımlı hale getirme amacını taşımaktayız. Bir insana acil müdahalede öncelik hava yolunun açılmasıdır. Ağız içi kontrol edilmeli, varsa bir yabancı cisim görerek çıkartılmalıdır. Vücuttaki nabız noktaları; Şah damarı, köprücük kemiği, üst kol damarı, ön kol damarı, bacağın iç kısmı ve ayak bileğidir. Göğüs kompresyonu çok önemlidir. Mükemmel CPR için 5 anahtar yol: Hız-Derinlik-Gevşetme-Solunum ve Kesintisizliktir. Takım Resüsitansiyonu önem arz eder. İleri Kardiak Yaşam Desteği sağlanmalıdır” diye konuşan Doç. Dr. Gökhan Alıcı, hekim olmayan ve İlk Yardım Sertifikası bulunmayan kişilerin hastaya müdahale etmeyip, ilk yardım kuruluşlarını aramaları gerektiğini sözlerine ekledi.

PRATİK EĞİTİM UYGULAMALI OLARAK VERİLDİ

Temel Yaşam Desteği ile ilgili çok önemli teorik bilgiler aktarılması sonrası Kardiyoloji Uzmanı Dr. Örsan Deniz Urgun tarafından katılımcı öğrenciler ile birebir maketler üzerinde pratik eğitim uygulamalı olarak verildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP