Yapay zeka alanındaki gelişmeler büyük ilerlemeler kaydetti ve özellikle OpenAI’ın ChatGPT’sinin 2022’de piyasaya sürülmesinden sonra yapay zeka kullanımı hızla arttı.
Yapay zeka tarafından yönetilen bir dünya için hazırlanmaya başlamak makul olsa da çoğu zaman sonuçlar abartılı olabiliyor ve yapay zeka teknolojilerinin kapasitesi aşırı abartılabiliyor.
İnsanlar, becerileri daha kolay otomatikleştirilebilir hale geldikçe işlerini, istikrarlarını ve toplumdaki değerlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacakları belirsiz bir gelecekten korkuyor. Ancak, yapay zekanın düzgün çalışması için her zaman insan işbirliğine ve bazen de müdahalesine ihtiyacı olacak.
Fütürist ve uluslararası çapta çok satan bir yazar olan Bernard Marr, Euronews Next’e verdiği röportajda, “Gelecekte yapay zekalara tamamen ve aşırı güvenmek istemiyoruz. Bir sonraki virüs koronavirüs değil de temelde tüm bilgisayarlarımıza işleyen ve tüm bilgisayar sistemlerimizi yok eden veya kilitleyen devasa bir bilgisayar virüsü olursa ne olacak?” ifadelerini kullandı.
Edinmek zorunda kalmayabileceğiniz beceriler
Yapay zekanın insanların yeteneklerini tam olarak taklit etmesi beklenmese de, tekrarlayan temel veya robotik görevleri yerine getirmede giderek iyi hale geliyor.
Bu durum zamandan tasarruf sağlayabilir ve insanlara yaratıcılık ve hayal gücü gibi özel insan yeteneklerinin kullanımını keşfetmeleri için alan sunabilir.
Marr, “Yapay zekanın şu anda sahip olduğu tüm yetenekleri düşündüğünüzde insanlar genellikle korkuyor. Peki yazı yazan biri olarak bu benim işim için ne anlama geliyor? Örneğin bu, gelecekte ChatGPT gibi araçların tüm makalelerimizi yazacağı anlamına mı geliyor? Cevabım hayır. Ama yapacağımız şey, yaptığımız işleri ‘güçlendirmek’ olacak,” diye ekledi.
İşte yapay zeka alanındaki son gelişmeler sayesinde artık edinmeniz gerekmeyecek beş beceri.
1. Yazı yazmak
Yapay zekanın doğal dil oluşturma teknolojisi basit raporlar, haber makaleleri ve diğer içerikleri üretmek için kullanılabilir.
Yapay zeka dil becerileri geliştikçe, bilgileri özetleyerek, önerilerde bulunarak ve fikirler üzerinde beyin fırtınası yaparak insanların yazı yazma işlerini artıracak.
Çalışanlar, insan kaynakları gibi işleriyle ilgili içerik yazmak için ChatGPT gibi sohbet robotlarını zaten kullanıyor.
Reuters’e göre, bazı insanlar Amazon’da farklı türde kitaplar ve içerikler yazmak ve satmak için yapay zekayı kullanarak ekstra para bile kazanıyor.
2. Sanat Tasarımı
Yapay zeka destekli araçlar, görüntü oluşturma, düzen tasarlama ve renk şemalarını optimize etme gibi görevlere yardımcı olarak manuel tasarım çalışmalarını azaltabilir.
Bazıları sanat için yapay zeka kullanmanın nihayetinde sanatsal bir iş olmadığını iddia etse de tarzlarını ve zanaatlarını geliştirmek için yapay zeka kullanan ‘öncüler’ var.
Örneğin, Instagram’da çarpıcı portrelerle binlerce takipçi kazanan bir fotoğrafçı, bunların aslında yapay zeka yazılımı Midjourney tarafından oluşturulduğunu ve Photoshop’ta rötuşlandığını itiraf etmişti.
3. Veri girişi
Dijital ödeme hizmetleri sağlayıcısı Paymob’un stratejiden sorumlu başkan yardımcısı Imane Adel Forbes‘a yaptığı açıklamada, “Veri girişi ve işlemenin beş ila on yıl içinde otomatik hale gelmesi muhtemel. Makine öğrenimi algoritmaları verileri insanlardan daha hızlı ve daha doğru bir şekilde girebilir,” dedi.
Optik karakter tanıma (OCR) teknolojisi gibi makine öğrenimi algoritmaları sayesinde, yapay zeka artık basılı veya yazılı metinleri tanıyıp dijital verilere dönüştürebiliyor, insan kaynaklı hataları azaltıyor ve zamandan tasarruf sağlıyor.
4. Veri analizi
Yapay zeka, büyük miktarda veriyi hızlı bir şekilde analiz ederek insanların yanlış yorumlayabileceği veya tamamen gözden kaçırabileceği kalıpları ve içgörüleri belirleyebilir. Bu da tartışmasız bir şekilde daha iyi karar alınmasını sağlar.
Euronews Next’e konuşan Marr, “Günümüzde, verilerimizi basitçe inceleyebilen, analiz edebilen, kalıpları tespit edebilen ve analizin bir kısmını bizim için yapabilen bir yapay zekaya sahibiz. Ve tüm bunlarla birlikte temel finansal muhasebe görevlerini de yerine getirebiliyor,” ifadelerini kullandı.
5. Video düzenleme
Yapay zeka destekli düzenleme araçları, en iyi çekimleri otomatik olarak seçip bir araya getirerek, geçişler ekleyerek ve ses seviyelerini ayarlayarak düzenleme konusunda deneyimi olmayan kişilere yardımcı olabilir.
Yapay zeka ayrıca görüntü rötuşlama, video sabitleme ve renk düzeltme gibi görevlerde de yardımcı olabilir. Yapay zeka araçları ayrıca önizlemeler oluşturarak kullanıcıların nihai ürünlerini görselleştirmelerini kolaylaştırabilir.
Yapay zeka çağında işin geleceği
Tekrar eden görevleri kolayca otomatikleştirebilme yeteneği sayesinde yapay zeka, yıllarca insanların temel sıkıcı görevleri yerine getirmeye odaklanmak için yaratıcılıklarını öldürmeye iten bir sisteme maruz kalmalarına çözüm olabilir.
Marr, “Umarım uzun vadede bu iyi bir şey olabilir çünkü pek çok işe bakarsanız, gerçekten büyük miktarda değer katmayan şeyler yaparak inanılmaz insan potansiyelimizin çoğunu boşa harcıyoruz,” dedi.
“Eğer bunu makinelere verebilir ve zamanımızı yaratıcılık, eleştirel düşünme ve benzeri açılardan insan olarak gerçekten değer katan şeylere odaklayabilirsek, o zaman bu, dünyayı daha iyi bir yer haline getirebilir”.
Marr’a göre yapay zeka ile insanlar arasındaki ilişki daha ziyade işbirliğine dayalı olmalı ve pilotlar ile otomatik uçaklar arasındaki ilişkiye benzemeli.
Bir uçak otomatik pilot modunu kullanarak kendi başına uçabilirken, acil durumlarda her zaman bir pilota ihtiyaç duyulur.
İnsan pilotlar, birçok robotun başarmaktan çok uzak olduğu problem çözme düşüncesinden güç alan yenilikçi ve yaratıcı çözümler sunabilir ve bu, otomasyona karşı savunmasız olan yaşamın tüm yönleri için geçerli.
Sonuç olarak, yapay zeka çağında asıl önemli olacak beceriler bizi insan yapan beceriler. Yaratıcılıktan eleştirel düşünceye kadar, sosyal becerilerin piyasadaki en değerli ve talep gören beceriler haline gelmesi bekleniyor.
YAZARLAR
6 saat önceYAZARLAR
8 saat önceYAZARLAR
12 saat önceYAZARLAR
12 saat önceYAZARLAR
1 gün önceYAZARLAR
1 gün önceYAZARLAR
2 gün önce