“Demokrasi tanımı, güçler birliği ile çoktan rafa kaldırdı!”
Balıkesir- Anakent Belediyesi ile Edremit Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği 6. Edremit Kitap Fuarı, 19 Ağustos akşamı kapılarını açtı. Altınkum Fuar Alanı'nda düzenlenen fuar bu yıl da birçok sanatçı ve aydını ağırlamaya devam ediyor. Fuarın üçüncü gününde binlerce kişiyle bir araya gelen isimlerden birisi de gazeteci Sedef Kabaş oldu. “Yandığın Ateş Yoluna Işık Olur” isimli kitabından bazı anekdotlar paylaşan Kabaş, konuşması boyunca ülkedeki hukuksuzluklara sık sık vurgu yaparak iktidara sert eleştiriler yöneltti.
Kabaş’ın konuşmasından satır başları şöyle:
“Sesinizi yükseltmediğiniz sürece hiçbir şeyi değiştiremeyiz. Ve bilin ki onlar da şu gerçeği biliyorlar; Halktan daha büyük bir güç yok.
Bir yerde sesini yükseltmek ne demek? İtiraz etmek, grev hakkını kullanmak, eleştirmek, düşüncelerini ifade etmek, sokağın halka ait olduğunu bilmek… Bakın bu dönemde sokağa çıkmak, grev yapmak, protesto etmek, düşüncelerini söylemek ne kadar terörize edildi, farkında mısınız? Eğer halk sokağa çıkamıyor, fikrini söyleyemiyorsa o ülkede demokrasinin ‘d’si bile yoktur.
Sokaklar halkındır. O yüzden iktidar sokakları terörize etti, maalesef muhalefetin kimi liderleri de buna hizmet etti, sokağa çıkmayın diyerek. Sokaklar bizim. Bir ülkede halk sokağa çıkamıyorsa bilin ki 15 Temmuz'da Demokrasi Bayramı kutlanmıyordur aslında.
Uygar milletlerin demokrasi tanımı, güçler birliği ile çoktan rafa kaldırdı. Meclis işlevini yerine getirebiliyor mu? Hayır. Meclisin en temel görevi yasa yapmak. Düşünün kasapsınız, et kesemiyorsunuz. Şoförsünüz, araba kullanamıyorsunuz. Doktorsunuz, hasta muayene edemiyorsunuz. Meclissiniz ama yasa yapamıyorsunuz. Böyle meclis olur mu? Yukarıdan bir talimat geliyor, eller havada geçiyor. Dolayısıyla yasama işlevini yitirmiş durumda.”
Konuşmasının sonunda bir araya gelmenin önemine vurgu yapan Kabaş, “Yasama, yürütme ve yargı tek adamda. Dördüncü güç olan medyanın yüzde 95’i de onun borazanlığını yapıyor. Geriye ne kaldı? Postmodern demokrasi. Nedir Postmodern demokrasi, halkın, sivil toplum kuruluşlarının ve yerelde belediye imkanlarının bir araya geldiği, fikirlerini konuşabildiği yerdir. İşte o yüzden böyle organizasyonların kıymetini bilin. Böyle organizasyonların varlığı bile bir umut kaynağıdır” dedi.