DOLAR

32,1999

-0.11%
EURO

34,9409

-0.06%
ALTIN(gr)

2.408,16

-0,15%
BİST 100

10473.19

-0,15%
“Türkiye’de asgari ücret düşük değil” 

“Türkiye’de asgari ücret düşük değil” 

ABONE OL
2 Temmuz 2024 15:33
“Türkiye’de asgari ücret düşük değil” 
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT-Habertürk yayınında vergi paketiyle ilgili tartışmalara değinirken şunları söyledi:

“Piyasada üzerinde tartışılan paket kapsam olarak bizim süzgecimizden geçmiş bir paket değil. Bahşişlerin vergilendirilmesi hiçbir zaman gündemimizde olmadı. Motokurye konusunda pakette yok. Türkiye’de birçok kesim vergiden imtina ediyor, ciddi bir kayıtdışılık var. Biz verginin tabanını büyüterek sonuç alacağız. Bizim tercihimiz vergilendirilmeyen alanlardan vergi almak, yeni bir vergi yükü getirmek değil. Koparılan yaygaralar doğru değil. İşletmelerde artık hasılat tespitine gideceğiz. Türkiye’de 1,1 milyonun üzerinde kurumlar vergisi mükellefi var. Kurumlar vergisi mükelleflerinden yarısından çok fazlası vergiden kaçınmaya çalışıyor. Çok kazananları buradan uyarıyorum. Vergiden kaçınmanın cezalarını artıracağız, denetimleri sıkılaştıracağız. Giderek burada daha çok yapay zekayı devreye alacağız.”

Şimşek, yurt içi piyasalarda dikkatle takip edilen sermaye kazançlarının vergilendirilmesi yönündeki çalışmalarla ilgili olarak da “Bu pakette yok ama sonraki paket için borsa kazançlarına vergi çalışılıyor” sözlerini kullandı.

“Türkiye’de asgari ücret düşük değil”

Türkiye’nin biriktirdiği dengesizliklerden birinin dış açık olduğunu söyleyen Şimşek, “Geçen sene seçimden önce muhalefetin popülist iteklemesiyle EYT geçti. Geçen sene EYT’nin yıllık maliyeti finansman maliyetiyle birlikte 724 milyar TL oldu. Bütçe dengelerinin iyileşmesinde oldukça mesafe kat ettik. Ama kat edeceğimiz yol var. Gelecek sene bütçe açığının milli gelire oranını yüzde 3’ün altına çekeceğiz” dedi.

“Muhalefetin popülist söylemine itibar etmeyeceğiz” diyen Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Vatandaşımızı enflasyona ezdirmedik ve ezdirmeyeceğiz. Asgari ücret AK Parti hükümetlerinde dolar bazında ciddi oranda arttı. Haziran 2024 itibariyle asgari ücret 524 dolar. Bu sene reel olarak asgari ücret artmış olacak. Asgari ücret yüzde 49 arttı. İlk 6 ayda enflasyon yüzde 20’lerde olacak. Yıl sonunda enflasyon piyasanın beklediği gibi olsa bile yüzde 42-43’lerde olacak. Gelişmekte olan ülkelerde en yüksek asgari ücret bizde. Türkiye’de asgari ücret düşük değildir. Asgari ücreti vergi dışında bıraktık. Bu sene bunun bütçeye maliyeti 670 milyar TL. EYT ile birlikte emekli başına çalışan sayısı 1,5 seviyelerine indi.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP