DOLAR

33,9818

0.11%
EURO

37,7251

-0.39%
ALTIN(gr)

2.726,78

-0,69%
BİST 100

9771.16

-0,69%
TCMB, faize dokunmadı

TCMB, faize dokunmadı

ABONE OL
24 Temmuz 2024 17:33
TCMB, faize dokunmadı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Merkez Bankası (TCMB) piyasa beklentileri doğrultusunda politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu.

Karar metninde TCMB Haziran ayında aylık enflasyonun ana eğiliminin belirgin bir zayıflama kaydettiğini öncü göstergeler Temmuz ayında aylık enflasyonun, para politikasının görece etki alanı dışında kalan yönetilen-yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamaları ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki arz yönlü gelişmeler neticesinde geçici olarak artacağına işaret ettiğini belirtti.

TCMB buna karşın, ana eğilimdeki yükselişin nispeten sınırlı kalacağının öngörüldüğünü de söyledi. TCMB metninde sıkılaştırıcı mesajlar da korundu. TCMB aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğini ifade etti.

Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı söylendi.

TCMB’den yeni sterilizasyon hamlesi

Merkez Bankası’nın (TCMB) TL karşılığı altın ve döviz swap ihalelerine başlayabileceği aktarıldı.

Bankalara gönderilen talimata göre, uygulanmakta olan para ve kur politikası çerçevesinde sterilizasyon araçlarının çeşitlendirilmesi amacıyla satım yönlü altın karşılığı TL swap ihalelerine (valör tarihinde TCMB’nin TL karşılığı altın satışı) başlanmasına karar verildi.

Ayrıca, satım yönlü döviz karşılığı TL swap ihalelerine (valör tarihinde TCMB’nin TL karşılığı döviz satışı) başlanması kararlaştırıldı.

TCMB Temmuz toplantısının karar metninde likidite adımlarına vurgu yapmıştı. “Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmektedir” diyen TCMB, sterilizasyon araçlarının gerektiğinde çeşitlendirilerek etkin şekilde kullanılacağı ifadesini de yinelemişti.

TCMB verilerine göre 22 Temmuz itibariyle sistemde likidite fazlası 211,6 milyar TL olarak kaydedilmişti. Veriler günlük bazda 12 Temmuz tarihinden bu yana sistemde likidite fazlasına işaret ediyordu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP