Adana- TMMOB İl Koordinasyon Kurulu (İKK) 13 Haziran’dan geçerli yüzde 43 oranında yapılan zammın geri alınmasını istedi, “Ulaşım bir haktır. Zamlar geri alınsın” çağrısında bulundu.
İKK Sekreteri Kerem Şahin, İMO Başkanı Hıdır Çak ile Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Tatar ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, ulaşım zammına tepki gösterdi. Adana’da ulaşımın bir çok kentten daha yüksek olduğuna da dikkat çeken Şahin, şöyle konuştu:
“Yıllardır ulaşım başta olmak üzere kent planlamasının, kente ilişkin alınan kararların çağdaş yaşamın gereklerine ve insan haklarına uygun düzenlenmesi gerektiğini ısrarla belirttik.
Ama maalesef Adana’da verilen bir kararla; ulaşım, bir kent hakkı olarak görülmeyip kar zarar hesabı üzerinden değerlendirilmiştir. Adana Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında 27 Mayıs’ta toplu taşıma ücretlerine yüzde 43 oranında zam yapılması kararı alınmıştır.
Bu kararla birlikte; 13 Haziran 2024 tarihinden itibaren geçerli olan yeni fiyat tarifelerine göre sivil binişlerde dolmuş 25 TL, belediye otobüsü ve metroda 21.50 TL ve özel halk otobüsleri biniş ücreti ise 24.50 TL olmuştur. Nakit binişlerde ise ücret 30 TL olarak belirlenmiştir.
İçinde bulunduğumuz ekonomik şartların zorluğu ortadır. Emekçiler, emekliler, çalışanlar, işsizler kısacası halk ekonomik zorluklarla boğuşmakta ve bu boğuşmada da çaresiz kalmaktadır. Tüm temel ihtiyaç maddelerine, kiralara, öğrencilerin okul masraflarına her geçen gün yeni yeni zamlar eklenmektedir. Ulaşımda gerçekleştirilen bu zam, tüm bunların üzerine tuz biber ekmiştir.
Üzülerek belirtiyoruz ki; ulaşımın bir kent hakkı olduğu unutulmuşa benzemektedir. Çağdaş yerel yönetimlerin en önemli görevlerinden biri; halka erişebilir, ucuz ve nitelikli bir ulaşım sunmaktır.
Sağlıklı kentleşme, kentsel hizmetlerin kamusal hizmet kapsamında ele alındığı; barınma, çevre, eğitim, sağlık, ulaşım ve kültür hizmetlerinin insan hakkı olarak görüldüğü; kamu yararı öncelikli bir anlayışla mümkündür.
Kentlerde yaşayanlar “müşteri” değil, kentsel hizmetlere eşit ulaşma hakkına sahip yurttaşlar olarak görülmelidir.
Adana’da ulaşım gibi temel gereksinimlerin karşılanmasında, kâr amacı gütmeyen, arz güvenliğini önceleyen ucuz, kesintisiz, erişilebilir hizmet üretme anlayışı yerleştirilmesini istiyoruz.
Bu nedenle diyoruz ki: ulaşım bir haktır, zamlar geri alınsın.”