1 Mayıs’ta yaşananlar…

Saraçhane Meydanı'da Bozdağan Kemeri'nin önündeki polis barikatının görüntüsü 2024 yılı Türkiye'sinin fotoğrafı gibi. İstanbul'a bu fotoğrafı layık görenler, bu fotoğrafı İstanbul'a yakıştıranlar yıllar sonra savunabilecekler mi?

İstanbul'da 1 Mayıs nedeniyle sabah erken saatlerde Taksim Meydanı'na çıkan yollar trafiğe kapatıldı.

İstanbul'da 1 Mayıs İçişi Bayramı kutlamaları için Saraçhane'nin kutlama alanı olarak belirlenmesi üzerine endişe verici görüntüler gelmeye başladı. Trafiğe kapatılan Saraçhane'de bulunan tarihi Bozdoğan Kemeri'ne OHAL dönemlerini aratmayan bir şekilde toma ve kalkanlı polisler yerleştirildi.

Görüntülerde Bozdoğan Kemeri'nin her bir kapısına birer toma yerleştirilmiş durumda. Önüne yüzlerce kalkanlı polis yerleştirildi. Kemerin tepesinde de özel harekat polisleri dikkat çekiyor.

Sosyal medyada da bu görüntülere tepkiler gecikmedi. Birçok kullanıcı, kutlamaya katılmak isteyen vatandaşların gözdağı verildiğini ve korkutulduğunu savundu.

İşte HalkTv'de yer alan görüntüler: Araçların meydana girişine izin verilmediği gibi çöp konteynerleri de kaldırıldı. İstiklal Caddesi'nin ara sokaklarından Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruplara polis müdahale etti ve pankart açıp yürüyen bazı kişiler gözaltına alındı. İşçiler ve emekçiler, ülkenin dört bir yanında 1 Mayıs için sokaklara çıkarak, Saray yönetiminin piyasacı, gerici ve baskıcı politikalarına karşı tepkilerini dile getiriyorlar. Ancak İstanbul Valiliği, 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı'nı emekçilere kapatma kararı alarak çeşitli önlemler aldı. Bu önlemler kapsamında: Taksim Meydanı'na çıkan yollar trafiğe kapatıldı. Meydana giden cadde ve sokaklarda araç parkına izin verilmedi. Taksim, Şişhane, Kabataş, Mecidiyeköy, Şişli, Saraçhane, Beşiktaş Meydanı ve Dolmabahçe'deki otoparklarda bulunan araçlar kaldırıldı. Beşiktaş, Beyoğlu, Şişli, Fatih ve Kadıköy'de çöp konteynerleri kaldırıldı ve taş gibi malzemeler temizlendi. Tedbir alınan alanlarda belediyelere ait araç ve personelin bulunmasına izin verilmedi.