Portekiz seçimlerini sağ ittifak az farkla kazandı
  • OLAY NET
  • Dünya
  • Portekiz seçimlerini sağ ittifak az farkla kazandı

Portekiz seçimlerini sağ ittifak az farkla kazandı

ABONE OL
12 Mart 2024 13:42
Portekiz seçimlerini sağ ittifak az farkla kazandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Portekiz’de yapılan erken genel seçimlerde iki ılımlı ana akım parti ilk iki sırayı elde etti. Oylarını ciddi oranda artıran aşırı sağcı parti ise üçüncü sırayı elde etti.

Kesin sonuçların yurt dışından gelen oyların sayılmasından sonra açıklanacağı bunun da en az iki hafta sürebileceği belirtildi.

Merkez sağ Sosyal Demokrat liderliğindeki Demokratik İttifak (AD) 230 sandalyeli Ulusal Meclis’te 79 sandalye kazandı.

Son sekiz yıldır iktidarda olan merkez sol Sosyalist Parti ise 77 sandalye elde etti.

Eski futbol yorumcusu Andre Ventura’nın liderlik ettiği aşırı sağ Chega, sandalye sayısını 12’den 46’ya yükseltti.

İçişleri Bakanlığının açıkladığı sandıkların yüzde 98’ine göre duyurulan resmi olmayan sonuçlarda iktidardaki Sosyalist Parti (PS) ile ana muhalefetteki AD eşit oy oranlarında (yüzde 28,7) olsa da, AD “seçimleri kazandığını”, PS ise “muhalefet yapacağını” duyurdu.

Portekiz’de 2015’ten bu yana başbakan olan Antonio Costa, 30 Ocak 2022’deki seçimlerde yüzde 41’lik rekor bir oranla PS’yi tek başına iktidara getirse de yakın çevresindeki yolsuzluk iddialarının ardından Kasım 2023’te başbakanlıktan istifa etmiş ve erken genel seçim kararı alınmıştı.

Costa’nın PS liderliğini de bırakmasının ardından Aralık 2023’te eski Altyapı ve Konut Bakanı Pedro Nuno Santos partinin genel başkanlığına seçilmişti.

Azınlık hükümeti kurulması öngörülüyor

Sosyal Demokrat Parti (PSD) ve Hristiyan Demokratların ittifakından oluşan AD’nin lideri Luis Montenegro, yaptığı konuşmada, “Seçimleri AD kazandı, PS kaybetti. Portekizliler yeni hükümet istediklerini sandıkta söyledi.” dedi.

Montenegro, Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa’dan hükümeti kurma görevini kendisine vermesini isteyeceğini açıkladı.

Yaklaşık 9 yıl aradan sonra Portekiz’de tekrar iktidara gelmesi beklenen sağın lideri olan Montenegro, seçim kampanyası boyunca söylediği “aşırı sağ ile asla hükümet kurmama” vaadini tekrarlayarak, “Verdiğim sözü tutacağım. Hayır hayırdır.” şeklinde konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP