Portekiz sandık başında…

Portekiz sandık başında…

ABONE OL
11 Mart 2024 10:40
Portekiz sandık başında…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Portekiz’de yaklaşık 10,8 milyon seçmen Meclisteki 230 milletvekilini seçmek için sandık başına gidiyor.

19 siyasi partinin katıldığı genel seçimlerde anketler, ana muhalefetteki sağ görüşlü Sosyal Demokrat Partinin (PSD), Hristiyan Demokratlar (CSD) ile kurduğu Demokratik İttifakın (AD) seçimleri kazanacağını gösteriyor.

Euronews’in haberine göre, Luis Montenegro’nun lideri olduğu ittifakın oyların yüzde 28-32’unu, eski Altyapı ve Konut Bakanı Pedro Nuno Santos ile seçim yarışında bulunan Sosyalist Parti’nin (PS) yüzde 24-29’unu alacağı tahmin ediliyor.

Sandıktan çıkacak sonuçta iki partinin de 116 olan Meclis çoğunluğunu elde edemeyeceği ve koalisyon hükümetinin zorunlu olacağı görüşü ağırlık basıyor.

Aşırı sağ kilit rol oynar mı?

Ülke siyasetinde sadece 5 yıllık bir geçmişi bulunan fakat hızlı bir yükseliş sergileyen aşırı sağcı Chega Partisi’nin alacağı oy oranı büyük merak konusu.

Eski futbol yorumcusu Andre Ventura’nın liderliğini yaptığı Chega’nın, 2019’da sadece bir olan milletvekili sayısını 2022’deki seçimlerde 12’ye çıkardıktan sonra bugünkü seçimlerde 35’e kadar yükselteceği öngörülüyor. Bu da hükümet kurulması aşamasında aşırı sağın kilit rol oynayabileceği ve bakanlık pazarlığı yapabileceği anlamına geliyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP