Mehmet Eymür kimdir?

Mehmet Eymür kimdir?

ABONE OL
13 Ocak 2024 15:26
Mehmet Eymür kimdir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eymür, MİT’in selefi Milli Güvenlik Teşkilatı’nın önde gelen üyelerinden Mazhar Eymür’ün oğlu olarak 1943’te İstanbul’da doğdu. Eymür, TED Ankara Koleji’ni bitirdikten sonra İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Yüksek Okulu’na katıldı

MEHMET EYMÜR’ÜN KARİYERİ

1965’te takip memuru olarak öğrenci pozisyonunda MİT’te çalışmaya başladı. 9 Mart 1971 darbe teşebbüsünden sonra MİT’te Hiram Aas’la birlikte MİT’in sorgulama üssü olan Ziverbey Köşkünde 1. Ordu Komutanı Orgeneral Faik Türün’ün erinde çalıştı. Kızıldere ve Ulaş Bardakçı’nın öldürüldüğü operasyonlara katıldı.

1975’te Ankara MİT Bölge Dairesi Başkanlığı Takip Şube Müdürlüğü de yapan Eymür, 1980’de Bulgaristan’a gittikten sonra 1982’de Kenan Evren’in damadı Erkan Gürvit tarafından çağrıldı. ASALA’ya karşı eylemlerde görevlendirildi.

Türkiye’ye döndükten sonra Mardin MİT Bölge Müdürlüğü’ne getirildi. Daha sonra Ankara’da Kontrespiyonaj Dairesi içinde kurulan Kaçakçılık ve İstihbarat Şube Müdürlüğü’ne tayin edildi. Başkan yardımcılığı görevine getirildikten sonra 1984’te Genelkurmay Başkanlığı’ndan alınan izinle Babalar Operasyonu’nu başlattı.

Nevzat Ayaz, Ünal Erkan ve Mehmet Ağar gibi polis teşkilatında üst düzey memurları ve siyasileri mafyayla bağlantılı olmakla suçlayan tartışmalı 1987 MİT Raporu’nu hazırladı.

Eymür daha sonra MİT’ten Korkut Eken adlı bir meslektaşı ile Antalya’da buz üretimi işine girmiş, ancak bu ortaklık beş yıl sonra çetin şartlarla sona ermiştir

Tansu Çiller 1993 yılının ortalarında başbakan olduktan sonra, Eymür Mayıs 1994’te MİT’in Özel İstihbarat Dairesi başkanlığına atandı

31 Ocak 1995’te yeni kurulan Terörle Mücadele Şubesi’ne geçti.

Mesut Yılmaz, Mart 1996’da Çiller’in yerine başbakan olarak geldiğinde, elli kişilik dairenin feshedilmesini emretti. Yılmaz, Eymür’e bağlı ekibin çeteleştiği ve çetesine MİT’in şiddetle karşı çıktığını, bu tür yasa dışı faaliyetlerin artık Emniyet Genel Müdürlüğü’nde (polis teşkilatında) yapıldığını söyledi. Yılmaz, bu yasadışı grubun Fethullah Gülen’e bağlı olduğunu söyledi.Eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Hanefi Avcı, Susurluk skandalını araştıran Susurluk komisyonuna verdiği ifadede Eymür’e bağlı çetesinin yasadışı olduğunu söyledi

Eymür, Terörle Mücadele Şubesi’nden aldığı ” Askar Simitko, Lazım Esmaeili ve Tarık Ümit olayı” dosyasına dayanarak, İkinci MİT Raporu (ilki 1987’de) olarak bilinen raporu hazırladı. Bu rapor izinsiz hazırlandığı için tartışmalıydı ve daha sonra Eylül 1996’da sızdırıldı.

Ağustos 1997’de Eymür, ABD istihbarat teşkilatları ve güvenlik firmalarında MİT temsilcisi olarak Washington DC’ye atandı.14 Ağustos 1998’de Alaattin Çakıcı’nın yakalanmasının ardından Washington’dan merkeze çağrıldı. Geri çağrılmasındaki bir diğer neden de; 1997’de Başbakan Yılmaz’a Eymür’ün görevden alınmasını ve Terörle Mücadele Şubesi’nin kapatılmasını tavsiye eden dönemin MİT müsteşarı Şenkal Atasagun hakkında rapor hazırlamak üzere 1998’de Türkiye’ye çağrılmasıdır.Türkiye’ye döndükten sonra emekliliği istendi. Emeklilik kararına direnince MİT Yasası’nın 19. Maddesi işletildi ve Mesut Yılmaz’ın onayıyla Ekim 1998’de Şeker Fabrikaları’na müşavir olarak atandı.

Eymür nihayet 1999’da MİT’ten ayrıldı ve CIA’nın genel merkezinin de bulunduğu McLean, Virginia’ya taşındı. Terör uzmanı olarak CIA’e danışma teklifinde bulundu. Mart 2000’de Türk devleti ile Türk mafyası arasındaki bağlantıları belgeleyen bir web sitesi başlattı; devlet sırlarını ifşa ettiği için cezai suçlamalarla karşı karşıya kaldı.

Eymür hakkında, e-mail yoluyla ve açtığı web sitesindeki açıklamaları nedeniyle basına “Devletin gizli sırlarını ifşa etmek” suçundan soruşturma başlatıldı. Sitede yer alan bilgiler üzerine MİT, Eymür hakkında Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi’ne suç duyurusunda bulundu. DGM Savcılığı yetkisizlik kararı vererek dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Cumhuriyet Savcısı Kasım Hacıkamiloğlu tarafından yürütülen soruşturma çerçevesinde, Eymür’ün adres tespiti ve kimlik bilgileri için Başbakanlığa yazı gönderildi.

KİTAPLARI

Ferhat Ünlü (2001), Eymür’ün aynası: eski MİT yöneticisi anlatıyor

Talat Turhan, Orhan Gökdemir (1999)

MEHMET EYMÜR’ÜN ÖZEL YAŞAMI

Eymür’ün Canset adında bir eşi, Alp ve Ayşe adında iki çocuğu vardır.

MEHMET EYMÜR NEDEN YAŞAMINI YİTİRDİ?

Eski MİT Kontraterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür, KOAH tedavisi gördüğü Çam Sakura Hastanesi’nde bu sabah hayatını kaybetti. Eymür’ün, geçtiğimiz günlerde entübe edildiği ve bilincinin kapalı olduğu bildirilmişti.

KAYNAK: CUMHURİYET

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP