AB, Filistin devleti için bastırıyor 

AB, Filistin devleti için bastırıyor 

ABONE OL
23 Ocak 2024 11:49
AB, Filistin devleti için bastırıyor 
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Batı’nın iki devletli çözüm baskılarına rağmen savaştan sonra bir Filistin devletinin kurulmasına karşı olduğunu yinelemesi Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanlarının tepkisine neden oldu.

İsrail’in savaş sonrası görüşmelerin bir parçası olması gerektiğini söyleyen Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, “Netanyahu’nun açıklamaları endişe verici. Herkes için güvenlik garantisi olan bir Filistin devletine ihtiyacımız var” sözlerini kullandı.

Ekonomist Dergisi’nin haberine göre, Netanyahu’nun demecini “kabul edilemez” olarak nitelendiren İrlanda Başbakanı Micheal Martin ise “İsrail Başbakanı’nı barış ve iki devletli çözüm isteyen dünyayı dinlemeye çağırıyorum” dedi.

İsrail’e bir eleştiri de en yakın müttefiklerinden Avusturya’dan geldi. Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, Netanyahu’nun açıklamalarını “dar görüşlü” olarak nitelendirdi ve Filistinlilerin kendi kaderlerini tayin etme hakkını “tek çözüm” olarak savundu.

Son dönemde İsrail’e ağır eleştiriler yönelten AB dış politika şefi Josep Borrell de İsrail’in Hamas’ı yok etme planının “işe yaramadığını” ve “iki devletli bir çözüm” çabalarının sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

Borrell, “Barışı sağlamak için iki devletli bir çözümün dışarıdan empoze edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Ancak ısrar ediyorum, İsrail bu çözümü reddetmeye devam ederek Hamas’ı bizzat yaratacak kadar ileri gitti. Evet, Hamas, El Fetih liderliğindeki Filistin Yönetimini zayıflatmak amacıyla İsrail hükümeti tarafından finanse edilmektedir” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP