Sağlık Bakanı Aurélien Rousseau, Fransa’da göç yasalarını sertleştirmeye yönelik tasarının Senato’nun ardından Meclis’te de kabul edilerek yasalaşmasının ardından istifa etti.
Sağlık Bakanı Aurelien Rousseau, Le Monde gazetesine yaptığı açıklamada yasayı protesto için istifa ettiğini belirterek, “Bu yasayı benim kişisel olarak savunabilmem mümkün değil.” dedi.
Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, istifa eden Rousseau’nun bugünkü bakanlar kurulu toplantısına katılmadığını aktardı.
Veran, basına yaptığı açıklamada, yasaya itiraz eden bakanların “isyan içinde oldukları” yolundaki iddiaların doğru olmadığı görüşünü dile getirdi.
Macron’un partisinin parlamentoda ittifak yaptığı “ufuklar” grubunun üyesi Jean-Charles Larsonneur, kabul edilen tasarıyla “Cumhuriyetçi değerler ihlal edildiği” gerekçesiyle artık iktidarı artık desteklemeyeceğini bildirdi.
Başka istifa eden bakan olacak mı?
Fransız basını, Sağlık Bakanı’nın istifasının ardından başka bakanların da istifa edebileceğini aktarırken, son gelişmeyi Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümetinde “ciddi çatlak” olarak yorumladı.
Salı akşam saatlerinde ise aralarında Clement Beaune (Ulaştırma Bakanı), Patrice Vergriete (İskan Bakanı) ve Sylvie Retailleau’nun (Yüksek Öğrenim Bakanı) da bulunduğu metne karşı çıkan bazı bakanlar Elysee Sarayı’nda Macron tarafından kabul edilmişti.
Le Pen: Bizim için ideolojik zafer
Göçmen karşıtlığıyla bilinen aşırı sağcı parti lideri Marine Le Pen ise tasanın oylanması öncesi istedikleri değişikliklerin iktidar partisi tarafından yapılması üzerine gelişmeyi kendileri için parlamentoda “önemli ideolojik zafer” olarak yorumladı.
Fransız basını “merkezdeki” Macron iktidarının muhafazakarlarla uzlaşmasını, “Avrupa’daki iktidarların göç konusunda aşırı sağ için verdikleri ödünün yeni bir örneği olarak” yorumladı.
Yine basında çıkan haberlerde, son gelişmeler, parlamento çoğunluğuna sahip olmayan ve geçen yıl haziran ayında ikinci kez seçilen Macron’un ülkeyi yönetme kabiliyetinin giderek zorlaştığını gösteren yeni bir gelişme olarak değerlendirildi.