“Kış saati uygulamasına geçilmelidir”

“Kış saati uygulamasına geçilmelidir”

ABONE OL
18 Kasım 2023 14:47
“Kış saati uygulamasına geçilmelidir”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olaynet– Kış aylarının gelmesi günlerin kısalmasıyla birlikte kış saati kullanılması yeniden gündeme geldi. Öğrencilerin sabahın karanlığında okullarına gitmek zorunda olmaları nedeniyle, çoğu kez beslenemedikleri, uyuyamadıkları ileri sürülürken, bir yandan da çalışanların işlerinde performans yitimine neden olduğu belirliyor.

Konuyu gündeme getiren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2024 yılına ilişkin bütçe görüşmelerinin yapıldığı Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısına, yurttaşın yaşadığı sorunlarla birlikte ülkemizde sabit saat uygulamasının neden olduğu sorunlar, kayıp, kaçak bedellerinin nasıl ödendiği borcundan dolayı elektrik ve doğalgazı kesik olan yurttaş sayısı gibi konulara da dikkat çekti.

İTÜ’de yaz saati uygulaması için enerji tüketiminin etkisi ile psikolojik sosyolojik etkileri inceleyen öğretim üyesinin kim olduğunu da soran Gürer, şunları konuştu:

“Çünkü çok merak ediyorum, diyor ki bu öğretim üyesi: Saat değişimlerinin getirdiği kaygı, stres, depresyon gibi olumsuzlukların sabit saat uygulamasında daha az yaşanacağı ortaya konulmuş ve bu bilimsel analiz sonuçları doğrultusunda bu karar alınmıştır.’ Oysa bizi çok sayıda veli arıyor, o saatte çocuklar gece karanlığında kalkmaları, okula gitmeleri, servise taşınmalarının problem olduğunu anlatıyorlar. Neden bu sabit saat uygulamasına geçildi.

Bu sabit saat uygulamasının gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum çünkü bu konuda gerçekten çok tepki var, sabahın karanlığında, akşamın karanlığında insanların okuldan, işten gelip gitmeleri problemli, sorunlu.

Tüm Abonelerden kayıp kaçak bedeli tahsili yönünde faturalara yansıyan bir uygulama vardı. Bu tepki çekti, şu anda bu görülmüyor. Hangi formülle bu kayıp kaçak tüm abonelerden tahsil ediliyor. 2023 yılında toplamda ne kadar tahsilat yaptınız? 2024 yılında ne kadar tahsil yapacaksınız? Ayrıca 2023 ve 2024 yılında kayıp kaçak kullanım ne kadar? kaçak olayını tüm yurttaşların sırtına bindiriyorsunuz, oradan fazla artı değer yaratılıp o da kullanılıyor mu? Bunu bir açıklarsanız memnun oluruz.

Türkiye genelinde 2023 yılı ve 2024 yılı dönem sonu itibarıyla borcunu ödemediği için kesik olan abone var mı? Borç ödememesi nedeniyle aboneliği feshedilen abone var mı? Sözleşmesine göre, yükümlülüğünü yerine getirmediği için geçici elektrik kesintisi uygulanan var mı? Keza doğal gazda da benzer bir soru soruyorum: Türkiye genelinde borcunu ödemediği için doğal gazı kesik abone şu anda mevcut mu? Bir de doğal gazla ilgili şöyle bir ölçüm yapılıyor mu: Anadolu’da ben gezdiğim yerlerde tespitimdir, evinde doğal gaz olmasına rağmen insanlar artık doğal gazı zorunlu hâller dışında kullanmayıp kömür kullanıyorlar. Bu anlamda sizin bir ölçümünüz var mı? Yani Anadolu illerinde doğal gazın geçmişteki gibi doğal olarak tüketimi sürüyor mu, düştü mü?”

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP