Avrupa’ya vizesiz seyahat zorlaşıyor

Avrupa’ya vizesiz seyahat zorlaşıyor

ABONE OL
20 Ekim 2023 11:41
Avrupa’ya vizesiz seyahat zorlaşıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, yasa dışı göçle mücadelede ve güvenlik sorunlarını önlemek amacıyla Avrupa’ya vizesiz seyahati zorlaştırmak istiyor.

Ekonomist Dergisi’nin haberine göre, Avrupa Parlamentosu ile AB Komisyonu üyelerine sunulan yeni düzenleme, Avrupa ülkeleri açısından risklerin çok fazla artması durumunda, birlik dışındaki ülkelere tanınan vize muafiyetinin “kolayca askıya alınmasını” öngörüyor.

Tasarı, AB ülkelerinin, gerekli gördükleri durumda, üçüncü ülkelere tanınan vizesiz seyahat hakkının, hızlı bir şekilde 36 aya kadar askıya almasına olanak tanıyor.

Şu anda bu süre 27 ay ile sınırlı ve hayata geçirilmesi daha uzun zaman alıyordu. Yeni yasal düzenlemenin hedefinde Arnavutluk ve Sırbistan gibi Schengen dışında olan ama AB’nin vize istemediği komşu Balkan ülkeleri var.

Komisyona göre, AB’nin Schengen vizesi istediği bazı ülkelerin vatandaşları, AB’nin vize istemediği bir başka ülkeye gidip, oradan da yasa dışı yollardan Avrupa’ya geçebiliyor. AB Komisyonu açıklamasında “Gelişen jeopolitik bağlam, vizesiz seyahatle bağlantılı yeni zorlukları da beraberinde getirdi.

Bu nedenle, AB’nin vizesiz seyahatin kötüye kullanılmasını ele alacak donanıma sahip olması büyük önem taşıyor” denildi.

Bu durumlara örnek olarak “AB’nin vize politikasıyla uyum eksikliği nedeniyle artan düzensiz göç, vizesiz ülkelerdeki yatırımcıların vatandaşlık programları veya göçmenlerin devlet destekli araçsallaştırılması gibi hibrit tehditler” gösterildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP