Avrupa “Dijital Euro”ya hazırlanıyor

Avrupa “Dijital Euro”ya hazırlanıyor

ABONE OL
19 Ekim 2023 13:33
Avrupa “Dijital Euro”ya hazırlanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (ECB), dijital Euro projesinde Kasım 2023’ten itibaren iki yıllık bir “hazırlık aşamasına” geçileceğini bildirdi.

1 Kasım 2023’te başlayacak hazırlık aşamasıyla altyapıyı geliştirecek sağlayıcıların seçilmesini içeren çalışmalarla potansiyel bir dijital Euro’nun zemininin oluşturulacağı aktarılan açıklamada, hazırlıkların dijital Euro’ya ilişkin gelecekteki olası bir kararın önünü açacağına da işaret edildi.

Ekonomist Dergisi’nin haberrine göre, ECB Başkanı Christine Lagarde, dijital Euro’nun ücretsiz ve fiziksel nakit ile bir arada var olacağını belirterek, “Para birimimizi geleceğe hazırlamamız gerekiyor” sözlerini kullandı.

ECB, dijital Euro’nun oluşturulmasına yönelik projesine 2021’de başlayarak, dijital paranın ihracını araştırmaya başlamıştı. Dijital Euro’nun ne zaman çıkarılacağına ilişkin nihai kararı ECB alacak.

Dijital Euro, ECB tarafından çıkarılacak ve halkın kullanımına açık bir merkez bankası dijital para birimi olacak. Dijital Euro, nakit Euro’nun dijital uyarlaması olarak kullanılacak.

Kripto varlıkların aksine dijital Euro’nun arkasında ECB bulunacak ve nakit Euro’da olduğu gibi tutulan her dijital Euro doğrudan ECB tarafından desteklenecek.

ECB, dijital Euro’nun güvenilirliğini, değerini, istikrarını ve itibarını korurken nakit euro ile değiştirilebileceğini garanti edecek. ECB, dijital Euro ile, Avrupa’da dijital ödemeler pazarına hakim olan ABD’li şirketlere karşı koymayı da hedefliyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP