DOLAR

30,4641

0.42%
EURO

32,9365

-0.39%
ALTIN(gr)

1.992,56

-0,58%
BİST 100

-0,58%


Asgari ücretin yarısı kadar kira yardımı…

Asgari ücretin yarısı kadar kira yardımı…

ABONE OL
7 Ekim 2023 12:38
Asgari ücretin yarısı kadar kira yardımı…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olaynet– Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kira bedellerinin dargelirliler için her geçen gün daha da kaygı kaynağı olduğu gerekçesiyle, biraz olsun rahatlatmak amacıyla yasa önerisi hazırladı.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanununda Değişiklik Yapılmasına ilişkin yasa önerisi hazırlayan CHP Milletvekili Gürer’in, önerinin benimsenmesi durumunda, evi olmayan yurttaşlara asgari ücretin yüzde 50’si oranında kira yarımı yapılacak.

Özellikle yüzyılın yıkımı depremin ardından başlayan kira artışının toplumsal bir kriz potansiyeli taşıdığına dikkat çeken CHP’li Gürer, şunları söyledi:

“Ekonomik kriz ortamında, bu durum mevcut kiralık konutların fahiş fiyatlarla kiralanmasına yol açarak, ev kiralarının özellikle büyük şehirlerde asgari ücretin neredeyse iki katına yükselmesine sebep olmuştur.

Yasal olarak yüzde 25’ten fazla zam yapılamamasına rağmen, bazı ev sahipleri eski kiracılarını evlerden çıkarmak için her türlü yolu denemektedir. Bu, psikolojik baskıdan illegal tehditlere kadar farklı boyutlarda yaşanan sorunları içermektedir. İktidarın kira fiyatlarına müdahale için belirlediği yüzde 25 üst sınır şartı maalesef uygulamada hayata geçirilememiştir.

Kira sorununun çözülmesi için ev sahibi olamayan vatandaşlar için kira yardımı, sosyal adaletin sağlanması açısından kritik bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkmaktadır. Kira yardımı, gelir eşitsizliğini azaltarak sosyal adaleti destekler. Düşük gelirli aileler için uygun konutlara erişimin zor olması, bu adaletsizliği daha da derinleştirebilir. Ayrıca, düşük gelirli ailelerin aylık giderlerini azaltarak yoksulluğun önlenmesine katkı sağlar.

Türkiye’de konut kira fiyatlarının hızla yükselmesi, toplumsal bir krize dönüşme riski taşımaktadır. Bu sorunun çözümü için hükümetin acil önlemler alması gerekmektedir. Bu nedenle ev sahibi olamayan vatandaşlar için asgari ücretin %50’sioranında kira yardımı yapılması, hem bireylerin ve beraberinde toplumun refah ve huzurunun artışına olanak sağlayacaktır.”

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Ev sahibi olamayan ve konut kirası ödeyen vatandaşlar için asgari ücretin yüzde 50’si oranında kira yardımı yapılması amaçlanmıştır.

SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMAYI TEŞVİK KANUNUNDA

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YASA ÖNERSİ

MADDE 1- 29/05/1986 tarihli ve 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“EK MADDE 6-Kişilerin tapuda kayıtlı gayrimenkulü olmayanlar, konut kiralarını ödüyorlarsa, o yıl için belirlenen asgari ücretin yüzde 50’si oranında kira yardımından yararlanabilirler. Bu hususa dair uygulama kuralları, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından birlikte belirlenir. Bu kira yardımı ödemeleri Hazine tarafından karşılanır ve Cumhurbaşkanı, illere göre kira yardım miktarını yüzde 50’ye kadar artırma yetkisine sahiptir.”

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP