Ömer ALPDOĞAN
Avrupa Birliği (Avrupa Komisyonu), Türkiye ile 781 milyon euroluk anlaşma imzaladı..
Anlaşma içeriği para, mültecilere (Suriyelilere) sosyal uyum yardımı için verilecek bir AB fonu..
Avrupa Birliği, 781 milyon euroluk fonla Türkiye’ye önümüzdeki üç yıl boyunca iki milyon mültecinin temel gereksinimlerini destekle, Suriyeli mültecileri Avrupa Birliği ülkelerine gönderme diyor..
Avrupa Birliği’nin açıklamalarına göre, 2011 yılından bu yana ülkedeki mülteciler için Türkiye’ye aktarılan fon 10 milyar euroyu bulmuş..
Avrupa Komisyonu'nun Komşuluk ve Genişlemeden sorumlu Üyesi Olivér Várhelyi, 781 milyonluk euronun Türkiye’ye neden verildiğinin şöyle açıklıyor:
“
Bugün Türkiye ile, en kırılgan durumdaki mültecilere desteğin sürdürülmesi amacıyla bugüne kadar tek seferde imzalanan en büyük AB sözleşmesi olan 781 milyon Avro tutarındaki sözleşmeyi imzalamaktan memnuniyet duyuyorum. Dünyanın en büyük mülteci topluluğuna ev sahipliği yapan Türkiye'ye yönelik AB dayanışmasının ve kararlı desteğinin devam ettiğini gösteren bu sözleşmeyle, yardımlarımız 10 milyar Avro'ya yaklaşmıştır. Türk makamlarıyla yakın işbirliği içerisinde, desteğimizi 2023 sonrasında da sürdürme kararlılığımız devam etmektedir.”
Avrupa Birliği, Türkiye’ye mültecilerle ilgili vferilen fon için ön bilgi olarak da şunları aktarıyor:
“Türkiye, diğer tüm ülkelerden daha fazla Suriyeli mülteciye kucak açmış ve onlara sağlık ve eğitim hizmetlerine erişim sağlamıştır. Bununla birlikte AB, temel ihtiyaçlarının bir kısmını karşılayabilmeleri için uygun addedilen mültecilere aylık para transferinde bulunmaktadır. Uygun addedilen mülteciler kendilerine tahsis edilen aylık miktarları özel bir kart kullanarak bankamatiklerden çekebilmektedir. Bu uygulama, Türk Hükümeti'nin insani yardım kurumu olan Kızılay ile yakın işbirliği içerisinde oluşturulmuştur.
AB insani yardım, eğitim, sağlık, belediye altyapısı, sosyo-ekonomik destek ve göç yönetimi için bugüne kadar 10 milyar Avro'ya yakın fon sağlamıştır. Fonların bir kısmı Şubat 2023 depremlerinin yarattığı sonuçların ele alınmasına da yardımcı olmaktadır.”
Yani, Avrupa birliği bizim kara kaşımız kara gözümüz ya da Türkiye’yi çok sevdiği için 10 milyar euroyu fon olarak aktarmıyor..
Avrupa’yı Suriyeli mülteci belasından kurtarın.. Avrupa’ya geçmelerine izin vermeyin, Türkiye’de tutun diye milyarlarca dolarlık fonları aktarıyor..
Parayı verelim, siz mültecilerin sıkıntısını ve yükünü çekin, biz de rahat edelim diyor..
Avrupa Birliği insancıl bir yaklaşımla fon aktarıyorsa, bu kadar fonu aktarmak yerine iki milyon mültecinin yarısını bünyesine alsın, kendi bünyesinde fonlasın..
Madem ki, insancıl bir yaklaşım, konu mültecilerin uyumu, mültecilere kucak açarak samimi olduğununa yedi düvele gösterin, biz de alkışlayalım…
MHP kabuk değiştiriyor
MHP’de 1980 sonrası sık sık kadrolarda yenilemeye ve değişikliğe gidildi..
Paride üst kademe yöneticileri de dahil, her kademede görev alan partililer yeri geldiğinde görevlerinden alınarak, yeni isimler getiriliyordu..
Gerçi, bu durum koltuklarının kaybedenleri, başka partiler kurmaya, mevcut digger partilerde siyasal gelecek aramaya da yöneltiyordu..
Ancak MHP Genel Merkezi, belirli periyotlarla bu tür uygulamayı hayata geçirmekten vazgeçmedi..
Görevden ayrılanların başka partiler gitmelerine veya parti kurmalarına aldırmadı..
İl kongreleri, MHP’nin önümüzdeki aylarda da benzer bir kabuki değiştirmelerden birini yaşayacağının gösteriyor..
Kabuk değişiminin ilk sinyallerini il kongrelerinde görülüyor…
Örneğin MHP Adana kongresinde kabuki değişikliğinin ipuçlarını görmek mümkün..
MHP Adana İl Kongresinde, eski belediye başkanları, eski il başkanlar gibi parti unvanının önünde “eski” olan partililer, milletvekilleri, il ilçe başkanları, belediye başkanları üst kurul delegesi yapılmadı..
Hüseyin Sözlü, Yılmaz Tankut, Ahmet Erdoğan, Abdulkadir Üçkardeşler gibi kişler MHP Kurultayı’na delege olarak katılamayacaklar, genel başkan ve genel merkez yönetimi seçimlerinde oy kullanamayacaklar..