Mısır taban fiyat şekerpancarı üreticisini kaygılandırdı
  • OLAY NET
  • Gündem
  • Mısır taban fiyat şekerpancarı üreticisini kaygılandırdı

Mısır taban fiyat şekerpancarı üreticisini kaygılandırdı

ABONE OL
29 Ağustos 2023 13:12
Mısır taban fiyat şekerpancarı üreticisini kaygılandırdı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olaynet-Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, pancar üreticileriyle bir araya geldi.

30 yıldır pancar yetiştiriciliği yaptığını belirten pancar üreticisi, üretim koşullarının her geçen yıl daha da zorlaştığını ancak 30 yıldır, bu yıl ki kadar zor bir dönem görmediklerini belirtti.

CHP’li Gürer, pancar üreticileriyle görüşmesinin ardından şunları söyledi:

Şeker pancarında maliyetlerin altında bir taban fiyat verilmesi durumunda, çiftçi büyük sıkıntı yaşar. Mısır ürününde bir yıllık fiyat artışı %5 olması tüm üreticileri kaygılandırıyor. Çiftçide düşük taban fiyatların Bakan Şimşek’ten kaynaklandığı kaygısı yaratıyor. Tek yetkili Cumhurbaşkanı Erdoğan “Ben ekonomistim” diyerek yaratığı ekonomik çöküş politikasının tam tersi uygulamalar yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile başlayan bu dönemde tüm yük üretenlerin çiftçi ve hayvancılık yapanların sırtına vurulması ciddi sorunlar üretir.

Bakan Şimşek, taban fiyat enflasyon gerekçesi ile baskılanması çiftçiyi topraktan koparır, ithalatı tetikler. Gıda işi geçmişteki gibi plansız, programsız, öngörüsüz yürümeyeceği ve dünyada ciddi problemler yarattığı görüldü. Tarıma yüklenerek enflasyona çözüm aranması sorunları katlar. Girdi maliyeti artarken sıfır gelir artışı ile çiftçi ve üretici üretimi sürdüremez. Maliyetler üretim bölgesi toprak yapısından kuru ve sulu tarım ve verim   özelliğine göre değişkenlik gösterir. Şekerpancarında polar oranı önemlidir. Çiftçi kök üründe polar oranına göre de fiyat artışı beklemektedir. Özelleştirmeler ile şekerpancarı sorunlu bir ürün durumuna gelmiştir. Taban fiyat bir yılda oluşan giderler dikkate alınıp belirlenmelidir. Geçen yıl tonu 1470 TL olan pancar için bu yıl açıklanacak taban fiyat Enflasyon+Girdi maliyet+Makul kar üzerinden oluşturulmalı ve bir an önce taban fiyat açıklanmalıdır. Gübre, mazot, tarım ilacı, tohum, işçilik, tarla kirası, sulama giderleri, nakliye giderleri esas alınıp taban fiyatlar açıklanmalıdır.

Şeker fabrikaları özelleştirilmeden önce ülkemizde şeker açığı yoktu. Verilere göre halende yok. Nasıl oldu ise fabrikalar özelleşince şeker karaborsaya düştü ve Türkiye 400 bin ton şeker ithal etmek zorunda kaldı.

Topumu, ilacı, gübreyi satan esnafın dışında, nakliyeyi yapan, ürünü satan ve fabrikada çalışan işçileri de düşündüğümüzde geniş bir kesimin ekmek yediği ürün olan şeker pancarını üretin, yetiştiren çiftçi mutlaka desteklenmeli.”

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP