Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kuzey Atlantik soğuğu insan nüfusunu yok etti!

Türümüz Homo sapiens’in Afrika’dan

Türümüz Homo sapiens’in Afrika’dan çıkmasından çok önce, daha önceki insan türleri de dünyanın diğer bölgelerine yayıldı. Ancak bu dağılma bazen ciddi zorluklarla karşılaştı.

Reuters’te yer alan habere göre, Perşembe günü bilim adamları, yaklaşık 1.1 milyon yıl önce yaklaşık 4.000 yıl süren ve Avrupa’yı kolonileştiren arkaik insan nüfusunun tamamını yok etmiş gibi görünen büyük bir Kuzey Atlantik soğutma olayının kanıtlarını açıkladılar.

İspanya’dan gelen fosillere dayanarak, bu türün genellikle Afrika’nın ötesine genişleyen insan evrimsel soyunun ilk üyesi olarak kabul edilen Homo erectus olduğuna inanılmaktadır. Tür, bizimki gibi vücut oranlarına sahip ilk türdü ve taş aletlerde yenilikler yaptı.

Daha yakın buzul çağlarıyla karşılaştırılabilir yoğunluktaki soğuk aralık, aşırı buzullaşma onları gıda kaynaklarından mahrum bıraktığı için, Avrupa’yı erken insan avcı-toplayıcı grupları için elverişsiz hale getirmiş gibi görünüyor. Araştırmacılar, yeterli yağ yalıtımı olmadan soğuk toleranslarının eksik olabileceğini, etkili kıyafetler ve barınaklar oluşturmanın ve ateş yakmanın yollarını bulmanın zor olacağını söyledi.

“Avrupa’nın erken insan işgalinde, muhtemelen önemli bir süre boyunca, sonunda tamamen yeni bir nüfusun geri gelmesiyle tam bir kesinti oldu” diyor Londra’daki Doğa Tarihi Müzesi’nden antropolog Chris Stringer, Science dergisinde yayınlanan araştırmanın ortak yazarı.

Bu bölgesel yok oluş olayında kaç kişinin öldüğü belirsizliğini koruyor.

Stringer, “Nüfus sayıları hakkında çok az fikrimiz var, ancak modern standartlara göre kesinlikle küçük – muhtemelen en iyi ihtimalle Avrupa’daki on binlerce kişide” dedi.

Bu, yaklaşık 2.6 milyon ila 11.700 yıl önce, küresel soğuma olaylarıyla işaretlenmiş Pleistosen döneminde meydana geldi.

“Önceki inançların aksine, çalışmamız Avrupa’nın insan işgalinin sürekli olmadığını, aksine en az bir bölgesel iklim kaynaklı yok oluşla noktalandığını gösteriyor” diyor iklim fizikçisi ve çalışmanın ortak yazarı Axel Timmermann Güney Kore’deki Pusan Ulusal Üniversitesi’nden.

Avrupa’daki insan fosillerinin ve taş aletlerin kayıtlarının incelenmesi, 200.000 milyon yıl önce başlayan yaklaşık 1.1 yıllık insan işgalinde bir boşluk olduğunu göstermektedir.

“Eğer bu doğruysa, o zaman Avrupa, yaklaşık 900.000 yıl önce, buzul koşullarının artan yoğunluğunda hayatta kalmaya izin veren evrimsel veya davranışsal değişikliklerle daha esnek insanlar tarafından yeniden sömürgeleştirilmiş olabilir” diyor University College London fiziksel coğrafya profesörü ve çalışmanın ortak yazarı Chronis Tzedakis.

Araştırmacılar, Portekiz kıyılarında açılan ve sıcaklık ve bitki örtüsü değişikliklerini ortaya çıkaran derin deniz tortu çekirdeğindeki küçük alglerin ve polen içeriğinin bıraktığı organik bileşiklere dayanarak antik iklimi yeniden yapılandırdılar. İnsan habitatları üzerindeki etkileri ölçmek için bilgisayar simülasyonları yaptılar, ortalama hava sıcaklıkları yaklaşık 8 derece Fahrenheit (4.5 santigrat derece) düştü.

Evrimsel soyumuz, yaklaşık 7 milyon yıl önce şempanze ve bonobo soyundan ayrıldı ve türlerin art arda gelmesi daha sonra daha fazla insan benzeri özellik kazandı.

Fosiller ve taş aletler, Homo erectus’un Avrasya’da ve daha sonra Güney Avrupa’da tarihinin nispeten erken dönemlerinde bir dayanak noktası oluşturduğunu göstermektedir. Homo erectus kalıntıları Gürcistan’da yaklaşık 1,8 milyon yıl önce, İtalya ve İspanya’da yaklaşık 1,5 milyon yıl önce taş aletler ve yaklaşık 1,4 ve 1,2 milyon yıl önce İspanya’da tamamlanmamış insan fosilleri, muhtemelen bu tür bilinmektedir.

Daha sonra Avrupa’yı kolonileştiren insan türü, kalıcı buzul koşullarında daha esnek olduğunu kanıtladı. Homo antecessor, İspanya’daki fosillerden yaklaşık 850.000 yaşında, Homo heidelbergensis ise yaklaşık 600.000 yıl önce Almanya’dan biliniyor. Yaklaşık 430.000 yıl önce, erken Neandertaller İspanya’dan biliniyordu.

300.000 yıldan daha uzun bir süre önce Afrika’da ortaya çıkan Homo sapiens, 200.000 yıldan daha uzun bir süre önce Avrupa’da kısa bir süre önce ortaya çıkmış olabilir. Ancak Afrika’dan asıl dağılmamız sadece yaklaşık 60.000 yıl önce gerçekleşti. Homo sapiens’in Avrupa’ya yayılmasıyla birlikte, Neandertaller yaklaşık 40.000 yıl önce ortadan kayboldu.

Timmermann, “Çalışma, erken insan türlerinin çevresel değişikliklere karşı ilk savunmasızlığına ve nihayetinde artan buzul iklim stresine nasıl adapte olduklarına dair içgörüler sunuyor” dedi.

Reklamı Geç