TÜİK gelsin pazar yerlerine bir baksın…
Niğde/ Olaynet- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Ömer Fethi Gürer, ekonominin nabzının attığı Pazar yerlerine yönelik ziyaretlerini devam ediyor.
CHP’li Gürer’e sattığı mısır ürünündeki fiyat artışımı anlatan pazarcı esnaf geçen yıl 5 liraya sattığı 6 adet mısırın bu yıl 6 tanesini 50 liraya sattığı anlattı.
Gürer, şunları söyledi:
“Mısır dar gelirliler için ya haşlama ya da ızgara da özellikle bu mevsimde bollaştığı için ara öğün olarak bolca tüketilirdi. Cadde ve parklarda satılan ya da evde tüketilen bir üründe fiyat artışını görünce TÜİK’i anmadan olmaz. Enflasyonu özellikle de emekli ve memura zam döneminde düşüren TÜİK gelsin Niğde’de pazar yerlerine bir baksın. Yerli ürün çıkan bölgede 6 adet mısır bir yılda 6 adeti 5 liradan 50 liraya çıkmış durumda. AKP iktidarı paradan 6 sıfır atmıştı. Bir bir sıfırları geri eklemeye.
Zaten o 2 lira da kilonun içinde kaybolun gidiyor. Akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar, nakliye ücretlerini artırdı. Kazancımız kalmadı. Biz dertliyiz. Alan dertli. Nereye gidiyoruz. Bilmiyoruz. Bu işin de tadı kaçtı.
Emekli, sabit ve dar gelirli marketin kapısından zorunlu ihtiyaçları dışında içeri giremez oldu. Bir umut ilçe pazarlarına gidiyor. Orda da fiyatlar alışveriş değil, bol bol pazar gezdiriyor. Acaba hangi ürün diğer bir tezgahta bir lira daha düşük diye bakıyor. En büyük para birimi 200 TL bir kilo et alınamazken pazarda bozuk paralarla gramla alışveriş yapmaya çalışanlar var. Yerli ürün çalmasına rağmen pazar yerlerinde fiyatların ateşi sönmüyor. Pazara alışveriş için gelen vatandaşların artan fiyatlardan dert yanıyor. Pazarcı nakliye yanında artan girdi ile maliyeti artan ürünü pazara sınırlı miktarda getirmeye başlamış, satamazsa bu sefer zararı daha da katladığı için makul kar ile satış yapmaya çalışıyor.
Fasulyeden marula Mevsiminde tüketin denen tüm sebzede meyvede fiyatlar birkaç kat geçen yıllara göre artmış durumda. Mısır’da ise fiyatları 10’a katlamış durumda. 6 adet mısır 5 lira iken 1 yılda 10 kat zamlanarak 50 liraya çıkmış. Vatandaşa israfla ilgili tedbir alın diyenler, yarım kilo ürün almalarını öğütleyenler, kendileri yaşamlarındaki lüksten taviz vermiyorlar. Araç saltanatı sürerken 13 uçak ise 1’e düşürmüyorlar.
TÜİK’e buradan seslenmek istiyorum; gelin gerçek enflasyon rakamlarını pazar yerlerinden öğrenin. Öyle maaş artışlarının düşük tutmak için enflasyonu düşük çıkarmayla, bu ülkede var olan ekonomik krizin gözden saklanamayacağının farkına varın. Vatandaş yaşadığını biliyor. Zam ve vergi yağdıkça enflasyonda çarşı pazar markette tüm ürünlere artış olarak yansıyor.”