Manavgat’da yangınla mücadele eğitimi verildi      

 Manavgat’da yangınla mücadele eğitimi verildi  

ABONE OL
23 Temmuz 2023 11:45
 Manavgat’da yangınla mücadele eğitimi verildi      
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Antalya/ Olaynet– Anakent Belediyesi ile Türkiye Ormancılar Derneği arasında Manavgat yangınının ardından ormanlık alanları korumak , çoğaltmak amacıyla imzalanan iş birliği protokolü kapsamında eğitimler başladı. Çevresel duyarlılığın arttırılması, orman ve diğer açık alan yangınları ile ilgili eğitim, bilgilendirmeyle bilinçlendirme etkinlikleri düzenlenmesini amaçlayan protokol kapsamında ilk eğitim Manavgat’ın Ahmetler Mahallesi’nde verildi.

Yangını söndürmek kadar yangın öncesi yapılacak önleme çalışmalarının büyük önem taşıdığının vurgulandığı eğitimde, yangınların yerleşim yerlerine sıçramaması için alınması gereken önlemler ve yangınlarla mücadelede etkili yöntemler konusunda fikir alışverişi yapıldı.

Eğitime katılan Antalya Anakent Belediyesi İklim Değişikliği Şube Müdürlüğü’nde görevli Çevre Mühendisi Özlem Kılıçarslan, iklim değişikliği gerçekliğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Antalya’mızın yüzde 56’sı ormanlar ile kaplı. Yeşil alanı geniş bir şehir ve 2021 yılında hepimizi derinden üzen çok büyük bir orman yangını yaşadık. Bu yangında 75 bin hektarlık bir alan kaybedildi. İklim değişikliği mücadele anlamında yeşil alanların korunması bu kapsamda farkındalık çalışmalarının oluşturulması da çok önemli. Manavgat yangınında çok büyük bir mücadele veren Ahmetler Mahallesi sakinleri ile bir tecrübe paylaşımı yapmak istedik. Yoğun sıcak dalgalarının etkisiyle orman yangını riski her geçen gün çok daha artıyor. Bundan sonraki eğitim süreçlerimizde burada yaşanılanlardan dersler çıkartarak ormanlarımızın korunmasında nasıl bir mücadele vermeliyiz bunu konuşacağız.”

Türkiye Ormancılar Derneği Üyesi Orman Yüksek Mühendisi Rumi Sabuncu ise yangının yerleşim alanlarına sıçramaması için orman içerisinde izolasyon zonu kurulmasının şart olduğunu ifade etti. Ormanda başlayan bir yangının orman içerisinde yer alan yerleşke bölgesine sıçrama ihtimalinin çok yüksek olduğunu söyleyen Sabuncu “100 metrelik bir izolasyon zonu kurulması gerekiyor. Bölgedeki ağaçların en az 3 metre ara ile genişletilmesi, tepelerin birbirine değmeyecek hale getirilmesi, bu ağaçların altlarındaki kuru dalların kesilmesi, merdiven görevi yaparak örtü yangınını tepe yangınına taşıyan yerdeki kolay yanıcı çalı ve aromatik bitkilerin temizlenmesi gerekiyor” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP