“Küresel kaynama çağına girdik” 

“Küresel kaynama çağına girdik” 

ABONE OL
28 Temmuz 2023 21:50
“Küresel kaynama çağına girdik” 
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, küresel ısınma çağının sona erdiğini, bunun yerine “küresel kaynama çağının” başladığını söyledi. Guterres, sıcaklık artışını sınırlamak ve iklim değişikliğinin zararlı sonuçlarından kaçınmak için dünyaya ivedi önlem çağrısında bulundu.

Ekonomist Dergisi’nin haberine göre, iklim değişikliğinin korkutucu bir gerçek olarak yaşandığını ve bunun sadece başlangıç olduğunu dile getiren BM Genel Sekreteri, fosil yakıt şirketlerinin yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş yapması gerektiğini vurguladı.

Guterres, göz boyama taktiklerinin artık sona ermesi gerektiğini de sözlerine ekledi. New York’taki basın toplantısında konuşan Guterres, G20 üyesi ülkelerin yeni ulusal emisyon azaltma hedeflerinin bir gereklilik olduğunu dile getirirken, Ekonomik İş birliği ile Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri için elektrik üretiminde kömür kullanımını sona erdirmesini istedi, bunun için de 2030 yılına kadar inandırıcı planlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Öte yandan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), küresel kömür tüketiminin 2022’de tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını bildirdi. IEA yaptığı açıklamada, küresel kömür tüketiminin 2022 yılında yeni bir rekor seviyeye ulaştığını ve Asya’daki güçlü büyümenin ABD ile Avrupa’daki düşüşleri geride bırakmasıyla bu yıl da bu seviyeye yakın kalacağını söyledi.

IEA’nın yıl ortası raporuna göre, geçen yıl küresel kömür tüketimi yüzde 3,3 artışla 8,3 milyar tona yükseldi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP