Kanada’da “Zaporıjya” hazırlığı

Kanada’da “Zaporıjya” hazırlığı

ABONE OL
20 Temmuz 2023 13:19
Kanada’da “Zaporıjya” hazırlığı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kanada’nın, Avrupa’daki olası bir nükleer hareketlilikten kaynaklanacak serpinti ya da Ukrayna’daki bir enerji santrali patlamasından okyanusa yayılacak radyasyonla başa çıkmak için “Federal Nükleer Acil Durum Planı”nı güncellediği ortaya çıktı.

Ekonomist Dergisi’nin haberine göre, Kanada resmi haber ajansı Canadian Press’in Bilgiye Erişim Yasası kapsamında elde ettiği Kanada İç Kamu Güvenliği notlarının, federal hükümetin ciddi bir krizde çalışmaya devam edebilmesini sağlamak için oldukça gizli bir planın güncellenmesini içerdiği belirtildi.

Rusya-Ukrayna Savaşı ile gündeme gelen “Kanada’nın yıkıcı bir nükleer olaya karşı hazırlıklı olmasını güçlendirme” tartışmaları sonrası hazırlanan İç Kamu Güvenliği notlarında, endişelerin çoğunluğunun Ukrayna’nın bombalanan Zaporijya Nükleer Santraline odaklandığı aktarıldı.

Notlarda, “Devam eden askeri faaliyetler, güvenlik sistemlerini aşındırdı, rutin bakımı aksattı, acil durum müdahale yeteneklerini zayıflattı ve operasyon personelini etkileyerek ciddi bir kaza riskini artırdı” denildi.

Kanada hükümetinin, doğrudan maruz kalma veya kontamine gıdaları yeme yoluyla kontrolsüz bir radyoaktivite salınımının potansiyel etkilerinin, Zaporijya Nükleer Santraline yakınlığına bağlı olacağı tahminiyle önlem olarak potasyum iyodür hapları satın aldığı ve Ağustos 2022’de Kiev ve komşu diplomatik misyonlara dağıttığı belirtildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP