DOLAR

30,4641

0.42%
EURO

32,9365

-0.39%
ALTIN(gr)

1.992,56

-0,58%
BİST 100

-0,58%


MB’den faizlerin yükseltilmesi beklentisi… 

MB’den faizlerin yükseltilmesi beklentisi… 

ABONE OL
13 Haziran 2023 12:35
MB’den faizlerin yükseltilmesi beklentisi… 
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanlığı’na, Hafize Gaye Erkan’ın TCMB Başkanlığı’na atanması tüm yabancı kurumlarca “ortodoks ekonomi politikalarına dönüş” işareti olarak yorumlandı.

Ekonomist Dergisi’nin haberine göre Merkez Bankası’nın, seçimlerin ardından yapılacak ilk PPK toplantısı olan 22 Haziran’da faizleri yükseltmesi bekleniyor.

ABD bankası Goldman Sachs, Türkiye için ideal faiz oranının yüzde 40 olduğuna ilişkin analiz paylaşırken Deutsche Bank, politika faizinin yüzde 25’e çıkarılmasını bekliyor.

JPMorgan’ın beklentisi yüzde 25; Societe Generale’in ise yüzde 15. JP Morgan, kredi koşullarının sıkılaşmasıyla birlikte Türkiye ekonomisinin bu yıl resesyona gireceğini tahmin ediyor.

“Agresif ama aşırı değil” 

Deutsche Bank’ın Türk ekonomisine ilişkin yayımladığı raporda TCMB’nin agresif ancak aşırı davranmayacağı belirtilerek şu değerlendirmeye yer verildi:

“Bu noktada tam bir değerlendirme yapmak zor ancak TL’deki hızlı değer kaybı, ilk anda büyük bir faiz artırımını gerektiriyor. Diğer yandan hükümetin kredi büyümesinde çöküşe neden olmamak için bir denge sağlaması gerekiyor. Politika faizi ilk seferde yüzde 25’e yükseltilebilir veya haziran ve temmuz aylarında üst üste faiz artırımı olabilir. İkinci senaryoda faiz önce yüzde 18-20 civarına, Temmuz’da da yüzde 25 seviyesine yükselebilir. Bu artışın son olup olmayacağı TL’nin hareketi ile portföy akışlarına bağlı olacak. Faizin yüzde 30’un üzerine çıkması ihtimalini de dışlamıyoruz.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP